insanların düşünmesine de engel olan bir eğitim ve medya var. İnsanların düşüncesi yasaklanmış vaziyette. Biz insanların düşünmesinin önünü açmak istiyoruz. Düşünmek, soru sormakla başlar.

Ahmet Altan

15 Şubat 2007 Perşembe

Avustralya da vatandaşlığı zorlaştırıyor

YENİ VATANDAŞLIK TESTİNE KARŞI ÇIKAN BAZI ÇEVRELER, DON BRADMAN'I BİLEMEYENİN VATANDAŞ OLAMAMA İHTİMALİNE TEPKİ GÖSTERDİ

Vatandaşlık Yasası görüşmelerinde Avustralya'da tüm zamanların en iyi sporcuları arasında gösterilen Don Bradman'ın elde ettiği sonuçların vatandaş olmak isteyenler tarafından bilinmesinin zorunlu olup olmayacağı tartışıldı.

Bazı senatörler, Don Bradman'ın yeteneklerinin vatandaşlık testinde sorulabileceği yönünde endişelerini dile getirdi. Vatandaşlık testinde sorulması öngörülen bazı sorulara tepki gösteren Yeşiller Senatörü Kerry Nettle, "Brodman'ın Avustralya için ne kadar değerli olduğunun bilinmesinin vatandaşlıkta kriter olarak aranması konusunda şüphelerim var. Benim sokağımda tek başına yaşayan Vietnamlı annenin Avustralya vatandaşı olmak için bunu bilmesi gerektiğini düşünmüyorum dedi.

Yeni yasa, aynı zamanda Avustralya vatandaşlığına geçmek isteyen göçmenlerin bekleme süresini de 2 yıldan 4 yıla çıkarılmasını öngörüyor. Vatandaşlık yasasına İşçi Partisi de destek veriyor. Ancak ALP, bazı tekliflerde değişiklik yapılmasını talep ediyor. Senatör Joe Ludwig, İşçi Partisi'nin vatandaşlığa geçiş şartları konusuna daha fazla açıklık getirilmesini istediğini belirtti.

Demokratların lideri Lyn Allison ise yasanın Avustralya'yı yansıtmadığını belirtti. Öte yandan Avustralya İstihbarat Teşkilatı'nın (ASIO) vatandaşlık başvurusunu veto etme yetkisine sahip olması da tepkiyle karşılandı.

27 Ağustos 1908 tarihinde doğan Don Bradman, krikette dünya çapında tüm zamanların en iyi vurucusu (batsman) olarak biliniyor. Bradman aynı zamanda Avustralya'nın da en önemli sporcu kahramanlarından biri. Kariyerinde 99.94'lık vuruş ortalaması yakalayan Bradman, 25 Şubat 2001'de hayatını kaybetmişti. Bradman'ın kriketteki başarısı, onun bugünlerde vatandaşlık testlerinde dahi sorulmasını gündeme getirdi. IHA

Hiç yorum yok: