insanların düşünmesine de engel olan bir eğitim ve medya var. İnsanların düşüncesi yasaklanmış vaziyette. Biz insanların düşünmesinin önünü açmak istiyoruz. Düşünmek, soru sormakla başlar.

Ahmet Altan

16 Şubat 2007 Cuma


İsrail'le kazı pürüzü

Erdoğan'la Olmert'in görüşmesi 2.5 saat sürdü.

İsrail Başbakanı Olmert, Harem üş-Şerif'teki kazıların fotoğrafını gösterdi. Erdoğan: Mescid-i Aksa'nın zarar görmediği konusunda tatmin olmadım

RADİKAL - ANKARA - İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in ilk Türkiye ziyaretinde gündeme Kudüs'teki Harem üş-Şerif'e giden Mağrib Kapısı'na inşa edilen yaya geçidiyle ilgili çalışmalar damgasını vurdu. Olmert'in mabede zarar verilmediğini ispat için getirdiği fotoğraflar Başbakan Tayyip Erdoğan'ı tatmin etmezken, teknik bir Türk heyetinin bölgeyi ziyaretinde uzlaşıldı. Olmert, Türkiye'nin Suriye ile İsrail arasında arabuluculuktan çok Hamas'ın İsrail'i tanıması yönünde etkin diplomasi yürütmesini istedi. Erdoğan da Hamas-El Fetih uzlaşma hükümeti kurulunca Filistin liderlerini davet edip, Ortadoğu Dörtlüsü'nün dört ilkesinin kabul için çalışacağını belirtti.

2.5 saat baş başa


İsrail Başbakanı, Ankara'da üst düzey kabul gördü. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından kabul edilen Olmert, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Savunma Bakanı Vecdi Gönül'le de bir araya geldi. Erdoğan, Olmert'le 2.5 saat baş başa görüşüp diplomatik teamüllerin ötesine geçerken, dışişleri yetkilileri kapıda beklediklerinden konuşulanlar ortak basın toplantısında ortaya konuldu. Öne çıkan unsurlar şöyleydi:

Kudüs'e heyet: Başbakan Erdoğan, sadece bir kere gittiği Harem üş-Şerif'teki çalışmalara dair resimlerin kendisini 'dört dörtlük' tatmin etmediğini söyledi. Olmert'e bölgeye teknik heyet yollamayı önerdiğini ve heyetin İsrailli yetkililerle birlikte hazırlayacağı raporu baz alacağını belirten Erdoğan, "Biz ondan sonra rahatlıkla kalkar açıklama yaparız. 'Bu çalışma Mescid-i Aksa'ya zarar vermiyor, aksine oradaki binaları koruyacak' diyebiliriz" dedi. Olmert de çalışmaların basın tarafından abartıldığını anlatıp "Saklayacak bir şeyimiz yok" diye konuştu.

İran'a soğuk mesaj: Olmert, İran'a nükleer programından vazgeçmesi için ekonomik yaptırım uygulanmasını talep ederken, Başbakan, İsrail lideriyle İran ve Irak'ı ele aldıklarını aktarıp, Tahran'a "İnsani amaç dışında nükleer enerjinin zenginleştirilmesine olumlu bakmadığımızı hep söyledik, aynı noktadayız" mesajı verdi.

Filistin'e davet: Başbakan, Mekke'de varılan anlaşmanın ardından kurulacak Filistin uzlaşı hükümetini Ankara'ya davet edeceklerini söyleyip, "Ben iyimserim. Kötümser olmak bizi olumsuzluğa götürür" dedi. Olmert de tüm Filistin hükümetlerinden İsrail'in varlığını tanımalarını beklediklerini, bunun dışında bir şeyi kabul etmeyeceklerini yineledi.

Suriye barışa yakın: Erdoğan, Suriye lideri Beşar Esad'ın İsrail'le barışa daha sıcak baktığını iletti. Suriye ile yeniden temasa geçeceğini belirten Erdoğan, amaçlarının bölgede barışın sağlanması olduğunu yineledi. Olmert de barış istediklerini ama Şam'ın terörü desteklememesi gerektiğini söyledi.

'Soykırım'a karşı güvence


Soykırım tasarısı: Erdoğan'la temasları sonrası ABD'deki 'Ermeni soykırımı' tasarısıyla ilgili "Konuyu tarihçiler açıklığa kavuşturmalı" diyen Olmert, Gül'le görüşmesinde daha net tavır takındı. Gül "Yahudi lobisinin desteği hayati. Dostluğunuzu göstermeniz

için somut bir durum var" mesajı verirken, Olmert ise "Desteğimizden endişeniz mi var. Emin olun tasarının önlenmesi için çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Kesinlikle Türkiye'nin arkasındayız. Yahudi lobisi Türklerin hakkını koruyacaktır" diyerek güvence verdi.

Ziyaret sıkı güvenlik önlemleri altında yapıldı. Aynı plakalı iki makam aracı kullanan Olmert otele giriş çıkışlarını da özel çadırından yaptı. Olmert'le Erdoğan'ın korumaları arasında zaman zaman itişmeler de yaşandı.

Hiç yorum yok: