insanların düşünmesine de engel olan bir eğitim ve medya var. İnsanların düşüncesi yasaklanmış vaziyette. Biz insanların düşünmesinin önünü açmak istiyoruz. Düşünmek, soru sormakla başlar.

Ahmet Altan

15 Şubat 2007 Perşembe

Türkmenistan'ın yeni lideri: Türkiye ile ilişkilerimizi geliştireceğiz

Ani bir kalp krizi sonucu 2006'nın son günlerinde hayata veda eden Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı'nın yerine Gurbanguli Berdimuhammedov seçildi.
Türkmenistan Devlet Başkanı erdimuhammedov’un göreve başlaması sebebiyle dün Aşkabat’ta tören düzenlendi. Anayasaya el basarak yemin eden yeni lider, önce askerlerin getirdiği Kur’an-ı Kerim’i, ardından Türkmenbaşı’nın yazdığı Ruhname’yi öptü.
Dün yemin ederek görevine başlayan Berdimuhammedov, selefinin izinden gideceğini vurguladı: "Liderimiz Türkmenbaşı'nın yürüttüğü politikaları devam ettireceğim."
Halk Maslahatı'nda yapılan yemin törenine, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda devlet ve hükümet başkanı katıldı. Anayasaya el basan Berdimuhammedov, konuşmasında dayanağının halk olacağını belirtti. Refah seviyesini yükseltmeye devam edeceğini anlatan yeni lider, interneti de bütün vatandaşların kullanımına açacağını kaydetti. Törenin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Başbakan Erdoğan'la bir araya gelen Berdimuhammedov, Türkiye ile ilişkilere verdiği önemin altını çizdi, siyasi ve ekonomik münasebetlerin geliştirilmesi için çaba göstereceğini söyledi. Erdoğan da, Türk dünyasıyla ilişkilere özel önem verdiklerini dile getirdi.
Yemin töreni, milli marşın okunmasıyla başladı. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Murat Karrıyev yüzde 89,23 oy alan Berdimuhammedov'a devlet başkanlığı mazbatasını teslim etti, beş vilayetin yaşlıları da yeni lidere madalya taktı. Konuşmasında Türkmenbaşı'nın çizdiği politikaların süreceğini vurgulayan Berdimuhammedov, "kişisel mülkiyet ve müteşebbisliğin teminatına" da işaret etti. Türkmen lider halkın sağlık sorununu daha fazla hastane ve doktorla çözeceklerini dile getirdi. Türkmenbaşı 2005'te başkent dışındaki bütün hastanelerin kapatılması talimatı verdiğinde Berdimuhammedov, sağlık bakanı idi. Eğitim alanında geniş çaplı reformlar yapacağını ifade eden Berdimuhammedov, internet kullanımının yaygınlaştırılacağını kaydetti. Ülkede interneti sadece devlet yetkilileri, gazeteciler ve özel izinle bazı kurumlar kullanabiliyordu. Berdimuhammedov seçim konuşmaları sırasında da çok partili sisteme geçiş sinyali vererek, "Ülkemizde demokrasinin gelişmesi için elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Bu doğrultuda yeni partiler oluşabilir." demişti. Türkmen Anayasası'na göre Berdimuhammedov, 5 yıl süreyle Bakanlar Kurulu başkanı ve Genelkurmay başkanlığını da yürütecek. Konuşmaların ve merasimin ardından Berdimuhammedov, törene katılanlarla tek tek tokalaşarak "Hoş geldiniz'' dedi. Berdimuhammedov, Halk Maslahatı'nın merdivenlerinde, yemin törenine katılan liderlerle fotoğraf çektirdikten sonra makam otosuna binerek Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na hareket etti.
Erdoğan liderlerle görüştü
1957'de Ahal vilayetinde doğan Berdimuhammedov, 1979'da Devlet Tıp Enstitüsü'nden mezun oldu. Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurumlarda çeşitli görevler üstlenen Berdimuhammedov, Tıp Enstitüsü'nde öğretim görevlisi olarak da çalıştı. 1997 yılında sağlık bakanlığı görevine atanan Türkmen lider, 2001'de devlet başkanı yardımcısı olmuştu. Yemin töreni için Aşkabat'a gelen Başbakan Erdoğan, Berdimuhammedov tarafından kabul edildi. Türkmen lider, Türkiye ile ilişkilere verdiği önemi ifade ederken, siyasi ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için çaba gösterileceğini söyledi. Erdoğan da Türkiye'nin, Türk dünyasıyla ilişkilere önem verdiğini vurguladı. Görüşmede, iki ülke arasında yakın çalışma ve irtibat içinde olunması üzerinde mutabık kalındığı belirtildi. Erdoğan, dün Gürcü lider Mihail Saakaşvili, Kazak lider Nursultan Nazarbayev ve İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Perviz Davudi ile ikili görüşmelerde bulundu.

Hiç yorum yok: