insanların düşünmesine de engel olan bir eğitim ve medya var. İnsanların düşüncesi yasaklanmış vaziyette. Biz insanların düşünmesinin önünü açmak istiyoruz. Düşünmek, soru sormakla başlar.

Ahmet Altan

14 Şubat 2007 Çarşamba

Ahmedinecad: Müzakerelere hazırız

Ahmedinecad nadir demeçlerinden birini ABC'den Diane Sawyer'a verdi. Daha sonra Sawyer'ı sıkı soruları nedeniyle haşlayan İran lideri, "Kadınlar aşkla ilgili soru sormalı" demiş.

Bush, İran'a saldırı söylentilerini 'şaibe' diye nitelerken, Ahmedinecad'dan masaya oturma önerisi geldi: Uluslararası yasalar çerçevesinde nükleer müzakerelere hazırız


WASHINGTON - ABD Başkanı George W. Bush, İran'a saldıracakları iddiasını 'şaibe' diyerek reddederken, dün Tahran'dan nükleer müzakerelere hazır olduğu mesajı geldi. Amerikan basınına nadir demeçlerinden birini vererek ABC televizyonuna konuşan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, "İran halkının haklarının korunması kaydıyla uluslararası kurallar uyarınca oturup konuşmaya hazırız" dedi.

'Bush yasa dinlemiyor'


İran'ın nükleer silah sahibi olmayı arzuladığı şüpheleri sorulunca, "Kitle imha silahları ve nükleer silahların yayılmasına karşıyız. Biz, nükleer silahların zamanının sona erdiğine inanıyoruz" diyen Ahmedinecad, Bush'un İran'ın nükleer silah sahibi olmasına izin verilmemesi yönündeki ısrarı sorulunca şu yanıtı verdi: "Elbette ABD Başkanı herhangi bir yasa çerçevesinde konuşma zarureti hissetmiyor. Zira kendisini her türlü hukukun üzerinde görüyor. Biz UAEK çerçevesinde, yasalar ve yönetmelikler temelinde çalışırız ve bu çerçevede hakkımız olanı istiyoruz, ne daha fazlasını ne daha azını." ABD ile çatışma olasılığı sorulduğunda, "İran insanları sevmenin yolunu arıyor" diyen Ahmedinecad, Batı basınında 'İsrail haritadan silinmeli' dediği yönündeki iddia ve Ortadoğu'da çözüm için İsrail'in tanınması gerektiği yolundaki görüş anımsatılınca şu yanıtı verdi: "İsrail'in var olma hakkı Filistinlilere sorulması gereken soru. BM Şartı ve uluslararası kararlar uyarınca kararı Filistin halkı kararını vermeli diyoruz." İran lideri söyleşinin sonunda ABC muhabiri Diane Sawyer'ı bir güzel fırçalamış. Sawyer, olayı "Etrafımda dönüp 'Sorularınız çok saldırgandı. Kadınlar savaş hakkında böyle sıkı sorular sormamalı, aşk, kültür ve aile hakkında sormalı' dedi" diye aktardı.

Bush ise Basra'ya askeri yığınak ve İran'ın Irak'a patlayıcı soktuğuna dair görüntülerin çatışma bahanesi için sunulduğu haberleri

alıp başını gidince önceki gece C-SPAN TV'ye, "Savaşmak istediğime dair şayiadaki taktiği anlamıyorum. Bu, siyasi bir şey galiba" dedi. "Ama diğer yandan Kongre'nin nükleer silaha sahip bir İran'ın yaratacağı tehlikenin farkına varacağını ümit ediyorum" şerhi düşen Bush, 'barışçı çözüm için İran'a baskının süreceğini belirti.

AB İran'ı ikna peşinde


AB de İran'ın nükleer enerji emellerinin silah üretmeye yönelmesini önleme peşinde. Dış Politika Temsilcisi Javier Solana'nın ekibinin hazırladığı belirtilen 7 Şubat tarihli iç yazışmada, 27 AB ülkesine, ekonomik güçlük çeken, yabancı yatırıma ihtiyacı olan İran'a yönelik BM Güvenlik Konseyi yaptırımlarının nükleer hevesleri dizginleyemeyeceğine dikkat çekildi. Belgede 'İran'ı müzakerelere başlamaya ikna için ne gibi adımlar atılabilir' ve 'Daha fazla BM yaptırımı için baskı yapılmalı mı' soruları yöneltildi. Belgede, 'belli bir aşamada İran'ın silah programı için gereken düzeyde uranyum zenginleştireceğinin beklenmesi' gerektiği vurgusu da yer aldı. Solana'nın sözcüsü belgenin bir tavsiye içermediği, sadece tartışma yaratmayı hedeflediği açıklaması yaptı.

Hiç yorum yok: