insanların düşünmesine de engel olan bir eğitim ve medya var. İnsanların düşüncesi yasaklanmış vaziyette. Biz insanların düşünmesinin önünü açmak istiyoruz. Düşünmek, soru sormakla başlar.

Ahmet Altan

14 Şubat 2007 Çarşamba


Çay demlemenin incelikleri
Kastamonu Milli Eğitim Müdürlüğünce, kentteki kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde çalışan çaycılara, çayın nasıl demleneceği konusunda seminer verildi. İşte öneriler:

Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen ''Çay demleme ve servisi'' konulu seminere, kentte çaycılık yapan 100 kişinin yanı sıra Kastamonu Valisi Mustafa Kara, Emniyet Müdürü Durmuş Demirbaş ve kamu kurumlarında çalışan memurlar katıldı. Kız Meslek Lisesi Yiyecek ve İçecek Hizmetleri öğretmenleri Neriman Mahmutoğlu ve Dilek Akbaş, çayın tarihçesi, faydaları, çayın tadının ve görünümünün bozuk olmasının nedenleri gibi konularda katılımcılara bilgi verdiler. Güzel bir çay demlemek için suyun ve çayın kaliteli olması gerektiğini belirten Dilek Akbaş, şöyle konuştu:

''Çay demlenirken mümkün olduğunca porselen demlik kullanılmalı. Su kaynamaya başlamasıyla birlikte demlenmesi gerekir. Kuru çayın demlenmeden önce yıkanıp süzülmesi gerekir. Kuru çay, demlik içinde bekletilirse kavrulur ve tadı bozulur. Çay yaklaşık 20 dakika demlenirse tadı güzel olur.''

NASIL SERVİS EDİLİR

Akbaş, iyi demlenen çayın iyi servis edilmesinin de önemli olduğunu ifade ederek, ''Servis aşamasında bardak, kaşık ve tabağın temiz olması gerekir. Fincanla servis edilirken kulp ile çay kaşığının aynı yönde olması gerekir'' dedi.

Milli Eğitim Müdürü Yusuf Sezer de Türk halkı olarak çay içmeye ve ikram etmeye önem verdiklerini belirterek, ''Bazı kurumlara gittiğimiz zaman çayların pek iyi olmadığını fark ettik. Eğitimci olarak bu konu üzerinde seminer vermek istedik ve hayata geçirdik. Misafirlere en iyi çayı ikram edebilmek için başlattığımız seminer sonrası Kastamonu'ya çay içmeye bekleriz'' dedi. Seminer sonunda katılımcılara Kastamonu Halk Eğitim Merkezince sertifika verildi.
AA

Hiç yorum yok: