insanların düşünmesine de engel olan bir eğitim ve medya var. İnsanların düşüncesi yasaklanmış vaziyette. Biz insanların düşünmesinin önünü açmak istiyoruz. Düşünmek, soru sormakla başlar.

Ahmet Altan

14 Şubat 2007 Çarşamba

Citigroup Boyner'le ortak oluyor

Boyner Holding, Boyner Büyük Mağazacılık ve Beymen'de hisse satışı için Citigroup Venture Capital'le görüşmelere başladı. Toplam değeri 450 milyon dolar olan iki şirketin satışından Boyner'in kasasına 193 milyon dolar girecek

Boyner Holding, hazır giyim ve konkfesiyon sektörünün önemli isimlerinden Boyner Büyük Mağazacılık A.Ş. ve Beymen A.Ş.'nin satışı için Citigroup Venture Capital International (CVCI) ile görüşmelere başladığını duyurdu.

Boyner Büyük Mağazacılık A.Ş. ile ilgili olarak Boyner Holding ve Altınyıldız Mensucat ve Konfeksiyon Fabrikaları A.Ş.'den borsaya gönderilen açıklamada, Boyner Holding A.Ş. ile Citigroup Venture Capital International (CVCI) arasında bir niyet mektubu imzalandığı belirtildi. 12 Şubat 2007 (önceki gün) tarihinde imzalanan niyet mektubu kapsamında taraflar, Boyner Holding A.Ş. ile Altınyıldız Mensucat ve Konfeksiyon Fabrikaları A.Ş.'nin müştereken sahip olduğu Boyner Büyük Mağazacılık A.Ş.'nin (BBA A.Ş.) yüzde 30'unun, ayrıca BBA A.Ş. ile Boyner Holding A.Ş.'nin müştereken sahip olduğu Beymen A.Ş.'nin yüzde 50'sinin satın alması amacıyla münhasır görüşmelere başlayacak.

Başkalarıyla görüşmeyecek


Boyner Holding münhasırlık anlaşması gereği görüşmeler sonuçlanıncaya kadar başka bir alıcıyla görüşme yapamayacak.

Taraflar Boyner Büyük Mağazacılık A.Ş.'nin yüzde 30'u için 160 milyon dolarlık toplam şirket değeri üzerinden 48 milyon dolar, Beymen A.Ş.'nin yüzde 50'si için 290 milyon dolarlık toplam şirket değeri üzerinden 145 milyon dolar öngördü. Satışın bu değerler üzerinde gerçekleşmesi durumunda Boyner'in toplam değeri 450 milyon dolar olarak belirlenen iki şirketinden kasasına 193 milyon dolar girmiş olacak. Ancak kesin hisse bedelleri, tarafların görüşmeleri sonucu belirlenecek. Boyner Holding'in özel yatırım şirketi KKR (Kohlberg Kravis Roberts ile temmuzda biten flörtünde Boyner Büyük Mağazacılık ile Beymen'in toplam değerinin 400 milyon dolar olduğu konuşuluyordu. Buna göre aradan geçen sürede piyasaların da daha istikrarlı bir havaya bürünmesi sonucu iki şirketin toplam değerinde 50 milyon dolar artış oldu.

Boyner Holding Yönetim Kurulu Murahhas Azası Cem Boyner, satış rakamı ve imza tarihiyle ilgili olarak suskun kalırken, gruba yakın kaynaklar anlaşmanın bir ay içinde imzalanmasını beklediklerini belirterek şunları söyledi: "Zaten öngörülen fiyatın açıklanması da taraflar arasında fiyat açısından bir sorun çıkmasının beklenmediğini gösteriyor. İmza bir ya da en geç iki ay içinde atılır ve Boyner yanına güçlü bir finansal ortak alarak büyümesine devam eder."

Taliplileri çok


Satışla ilgili Boyner Grubu'nun danışmanlığını yapan Citigroup'un yaklaşık iki aydır çok sayıda taliple görüşmelerini sürdürdüğü ve Citigroup Venture Capital International ile niyet mektubu imzalanmasına karar verildiği öğrenildi. Cem Boyner, iki şirket için çok sayıda yabancı yatırımcıyla temasta bulunduklarını belirterek 'Türkiye'nin geleceğine çok güveniyorlar ve buradaki yatırımlarından çok kâr etmeyi umuyorlar. Bu nedenle Türkiye'ye ilgi büyük" dedi.

Anlaşmanın imzalanması durumunda çok güçlü bir finansal ortak almış olacaklarını belirten Cem Boyner şöyle konuştu: "'Önümüzdeki iki yılda 60 milyon dolarlık yatırımla satış alanımızı ikiye katlayacağız. Ortaklığın bu konuda büyük katkısı olacak. Yönetim kuruluna girecekler ama günlük işleyiş yine bizde olacak. Şirketlerimiz herkesin gurur duyacağı bir noktalya gelecek."

Yeni ortak Türkiye'de var


Boyner ile ortaklık görüşmelirine başlayan Citigroup Venture Capital Investment geçtiğimiz aylarda Türkiye'de ilaç üreticisi Biofarma'nın yüzde 50'sini satın almıştı. Şirket uluslararası piyasalarda özellikle büyüme ve değer kazandırma vaat eden sektörlerde yatırım yapıyor.

Şirket, Asya, Orta ve Doğu Avrupa ve Latin Amerika'da 2001'den bu yana 3,5 milyar dolarlık sermaye yatırımı yaptı. New York, Miami, Londra, Hong Kong, Hindistan ve Şili'de ofisleri bulunan CVCI, bilişim, perakende ve ilaç sektöründe yaygın bir iş tecrübesine sahip. CVCI tüm ortaklıklara finansal yatırımcı olarak katılıyor ve bir süre sonra ortak olduğu şirketin halka açılmasını istiyor. Halka açılmada aldığı hisseleri satıp çıkıyor. Bu durum Boyner için de geçerli olacak ve Boyner Holding iki şirketini de halka açacak.

KKR ile anlaşma direkten dönmüştü


Boyner Holding'in, Boyner Mağazacılık'taki yüzde 60 hissesinin yarısını ve Beymen'in yüzde 50'sini satmak üzere ABD'li yatırım şirketlerinden Kohlberg Kravis Roberts'la (KKR) sürdürdüğü görüşmeler temmuz ayında başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

KKR faiz ve kurlarda mayıs ayında başlayıp haziranda da devam eden artışları gerekçe göstererek Boyner ve Beymen hissesi satın almaktan vazgeçmişti. Boyner Holding'in de piyasalardaki olumsuz gelişmeler nedeniyle işlemin düşük fiyattan gerçekleşeceğini düşünerek satış konusunda istekli olmadığı öğrenilmişti.

Dalgalanma korkutmuştu


Gruba yakın kaynaklar o dönemde Radikal'e bu tür satın almaları gerçekleştirdiği ülkelerde genelde o ülkenin parası cinsinden borçlanan KKR'ın son gelişmeler üzerine bu kararı aldığını belirterek şunları söylemişti: "KKR ile Boyner Holding arasında hisse satışıyla ilgili münhasır görüşmeleri başlatmak üzere 14 Mayıs'ta bir niyet anlaşması

imzalandı. Anlaşmaya göre görüşmeler en geç 14 Temmuz'da bitirilecekti. Ancak ardından ekonomide dalgalanma başladı, faizler yükseldi, YTL hızla değer kaybetti. KKR gibi yatırım şirketleri yatırım yaparken o ülkenin parası cinsinden borçlanarak operasyonunu tamamlarlar. Mektup imzalandığında faizler yüzde 15 idi. Bugün yüzde 20'yi geçti. YTL de aynı hızla değer yitirdi. KKR bu dalgalanmalardan rahatsız oldu.

Boyner Holding de İMKB'de hisseler değer yitirdiği için işin ucuza biteceğini düşündü. İki taraf da bu nedenle fazla istekli olmayınca önceden belirlenen iki aylık sürede imza atılamadı. AA

Hiç yorum yok: