insanların düşünmesine de engel olan bir eğitim ve medya var. İnsanların düşüncesi yasaklanmış vaziyette. Biz insanların düşünmesinin önünü açmak istiyoruz. Düşünmek, soru sormakla başlar.

Ahmet Altan

17 Şubat 2007 Cumartesi


'Kuzey Irak'takilerle görüşmeyiz!'

Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, Kuzey Irak’taki Kürt otoriteleri PKK konusunda sert dille eleştirdi. Büyükanıt, Kuzey Irak’taki Kürt grupların PKK’yı desteklediğini, kendisinin bu gruplarla görüşmesinin mümkün olmadığını ifade etti.
Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ABD’deki temaslarının ardından düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir soru üzerine Kürt gruplarla görüşme konusuna değinen Büyükanıt, “PKK’yı siyasi bir olay olarak” görenlerle kendisinin asker olarak konuşmasının bir faydası olmadığını söyledi. Büyükanıt, “Siyasi olarak kim görüşürse görüşür. Ona diyeceğim bir şeyim yok” dedi ve Kürt grupların PKK’yı terörist olarak görmediğini, aksine tam destek verdiğini ifade ederek şunları kaydetti:
“Ben asker olarak konuşmam. Ama siyaseten kim görüşürse görüşür. Ona da bir şey diyemem. O benim hakkım değil. Bu kadar açık. Ben PKK’ya destek verenle oturup ne konuşacağım, ne diyeceğim? ‘PKK’ya destek vermeyin’ diyeceğim. Veriyor. Bu çok söylendi onlara, veriyor. O PKK yurtiçinde kullandığı C4’leri de bunlardan alıyor, patlayıcıları da bunlardan alıyor. Bunların hepsini yapıyor. Eğer bunları, ‘Hayır yapmıyorlar’ derlerse ben bir şey diyemem.”
"ABD’LİLER DUYARLI"
Görüştüğü yetkililerin Türkiye’nin hassasiyetlerine karşı duyarlı olduklarını gördüğünü dile getiren Orgeneral Büyükanıt şunları söyledi: “Tabi duyarlı olmak başka, o duyarlılığa göre davranmak başka. O başka bir konu. O politikadır, onları yargılama, değerlendirme benim hakkım da değil. Ama ben Beyaz Saray’daki görüşmelerden memnunlukla ayrıldığımı çok açıkça söyleyebilirim.”
Büyükanıt, bir soru üzerine terör örgütünün sözde ateşkes ilanından beri Türkiye’yi tehdit ettiğini ve bazı isteklerde bulunduğunu söyledi. “İstekleri nedir, bunlar çok açıktır, bizim tarafımızdan çok net olarak bilinmektedir” diyen Büyükanıt, bu isteklerin Türkiye tarafından kabul edilmek bir yana düşünülmesinin bile gündeme gelmeyeceğini ifade etti.
BÖLGEDE NÜKLEER SİLAH KONUSU
Büyükanıt, ABD Genelkurmay Başkanı’nı ziyareti sırasında, görüşlerini içeren bir brifingde nükleer silah konusuna da değindiklerini dile getirdi. Büyükanıt, bölgede “iyi kontrol edilemeyen” ülkelerin nükleer silaha sahip olmasını tasvip etmediklerini söyledi.
YETKİLİLER TASARIYA KARŞI
Büyükanıt, Amerikan Temsilciler Meclisi’nde görüşülecek Ermeni soykırımı iddiasıyla ilgili tasarI hakkında temaslardan edindiği izlenimleri aktarırken “Yönetimde görüştüğüm herkes bu tasarıya karşı, sivili ve askeri. Bu karşı olma olayı bir söylemden öte bir davranış biçimine de dönüşmüş durumda. Yönetimin tamamı bundan rahatsız durumda” dedi.
‘SAKIN BUNU KABUL ETME’ DİYECEK DEĞİLİZ
“Bir ülkenin yasama organına karşı, ‘sakın bunu kabul etme’ gibi filan davranışlarda bulunacak değiliz” diye konuşan Genelkurmay Başkanı, konuyla Türk-Amerikan ilişkileri bağlamında ilgilendiklerini ifade etti. Büyükanıt, her iki ülke silahlı kuvvetlerinin de bu ilişkilerin rencide olmasını ve zarar görmesini arzu etmediğini fakat bunun kendi ellerinde olmadığını kaydetti. Büyükanıt, “Bizim çabamız bu ilişkileri çok iyi bir düzeyde gitmesi yönünde hatta olabilen, olmuş bazı sıkıntıları da aşarak bu ilişkileri daha iyi bir seviyeye getirmek konumunda” diye konuştu.
DIŞİŞLERİ’NE AFGANİSTAN UYARISI
Türkiye’nin NATO faaliyetlerine değinen Büyükanıt, Türk askerinin Afganistan’daki çalışmalarının önemini vurgulayan Büyükanıt, Türkiye’nin bölgede “Atatürk’ün diktiği ağacın meyvelerini yediğini” söyledi. Bazı ülke askerlerinin kendilerini güvende hissetmek için kollarına Türk bayrağı taktıklarını ifade eden Büyükanıt, bunların yaptıklarından Türk güçleri de sorumlu olacağı için Dışişleri Bakanlığı’nı ikaz ettiklerini belirtti.
"İCAZET ALMAK DEĞİL"
Amerika’ya geçen yıl yaptığı ziyaret için kimi çevrelerin ‘İcazet almaya gidiyor’ dediğini hatırlatarak “Başkalarına hakaret edelim de kendimize hakaret etmeyelim” diyen Büyükanıt, Türkiye’nin güçlü, egemen ve Atatürk’ün kurduğu bir devlet olduğunu belirterek “bu tür bir değerlendirmenin Amerikalı yetkililere de hakaret” olduğunu söyledi. Büyükanıt; “Şimdi ben oturuyorum karşısında ve bana diyor ki ‘Sakın ha!’, böyle bir şey olamaz, böyle bir şey gündeme gelemez. Ama şu var, Türkiye’de her türlü dedikodu yürüyor. Bunlara aldırmamak lazım. Eğer biz bu dedikodulara aldırsak her gün birbirimizin boğazını sıkmamız lazım. Böyle bir şey olmaz, olamaz zaten” diye konuştu.
DOĞU AKDENİZ KRİZİ
Büyükanıt, bir soru üzerine Doğu Akdeniz’in ekonomik önemine de değinerek şunları kaydetti:
“Kıbrıs Doğu Akdeniz’in çok önemli bir parçasıdır. Kıbrıs Rum Yönetimi Lübnan’la anlaşarak petrol aramaya kalktı. Olayı sadece bir kara parçası, bir silah ve asker olarak görmemek lazım. Kıbrıs’a bakarken oraya sadece askeri açıdan değil, ekonomik açıdan da bakmak lazım. Bugün Kıbrıs adasının Akdeniz’in ortasına kadar uzanan bir ekonomik sahası vardır. Bunun içinde petrolü vardır, başka şeyler vardır. Kıbrıs’ı sadece askeri stratejik açıdan değil, jeopolitik açıdan da değerlendirmek lazım. O taktirde Kıbrıs’ın önemi çok büyüktür.”

ANKA

Hiç yorum yok: