insanların düşünmesine de engel olan bir eğitim ve medya var. İnsanların düşüncesi yasaklanmış vaziyette. Biz insanların düşünmesinin önünü açmak istiyoruz. Düşünmek, soru sormakla başlar.

Ahmet Altan

17 Şubat 2007 Cumartesi


Mehdi Ordusu İran'a mı sığındı?

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Şii milis grubu Mehdi Ordusu'nun çok sayıda üst düzey sorumlusunun Irak'ı terketme emri aldıklarını ileri sürdü.

Muktada es Sadr işgal karşıtı tutumunu sürdürüyor.

Irak Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, ''Mehdi Ordusu'nun birçok üst düzey sorumlusu, Bağdat'ın güvenliği için hazırlanan planın uygulanmasını kolaylaştırmak amacıyla Irak'ı terketme emri aldı".

Açıklamada, "Muktada es Sadr, durumu istikrara kavuşturmak ve Irak'ta güvenlik planının başarısına katkıda bulunmak istiyor'' da denildi.

Dün de Irak hükümeti, Şii lider Muktada es Sadr'ın İran'da olduğunu ileri sürmüştü.

Es Sadr'ın nerede olduğu konusunda son bir kaç gündür çelişkili haberler geliyordu.

Amerika Birleşik Devletleri ordusu, Sadr'ın geçen ay İran'a kaçtığını öne sürmüştü.

Adının açıklanmasını istemeyen bir askeri yetkili, Muktada es Sadr'ın iki-üç hafta önce Irak'tan otomobille ayrılarak Tahran'a doğru yola çıktığını kaydetti.

Amerikalı yetkiliye göre Şii dinadamı bu kararı evinin bombalanmasından korktuğu için aldı; lideri olduğu Mehdi Ordusu'nun önde gelen bazı isimleri de onunla birlikte Irak'tan ayrıldı.

Es Sadr'ın bir sözcüsü de, bu iddiaları reddetmişti.

Son olarak da Irak'ta Şii din adamı Muktada es Sadr'ın bir yandaşı, Şii siyasetçi Nasır el Rubai, Sadr'ın ülkeyi terkettiği yolundaki Amerikan iddialarını yalanlamıştı.BBC

Hiç yorum yok: