insanların düşünmesine de engel olan bir eğitim ve medya var. İnsanların düşüncesi yasaklanmış vaziyette. Biz insanların düşünmesinin önünü açmak istiyoruz. Düşünmek, soru sormakla başlar.

Ahmet Altan

15 Şubat 2007 Perşembe

Olmert'le gündem yoğun
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından karşılanan Olmert, temaslarının olumlu geçmesini beklediğini söyledi.

İsrail lideri Olmert, Ankara ziyaretine başlıyor. Erdoğan'la görüşmeye Harem üş-Şerif kazılarının gölgesi düşse de, Ankara'nın en önemli beklentisi ABD'deki 'Ermeni soykırımı' tasarısına karşı Yahudi lobisinin harekete geçirilmesi

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın kutsal Harem üş-Şerif'teki kazılarla ilgili uyarılarına rağmen çalışmaları durdurma kararı almadan dün Ankara'ya geldi. İki başbakanın bugünkü görüşmesinde, ağırlıklı gündem Harem üş-Şerif ile ABD'deki 'Ermeni soykırımı' tasarısının engellenmesine Yahudi lobisinin katkısının sağlanması oluşturuyor. Dışişleri yetkilileri, Erdoğan'ın eleştirilerini İsrail'in anlaması gerektiğini belirtirken, "Hem Müslümanların hassasiyetini iletebilir hem de İsrail'le bölgesel işbirliğimizin sürmesini sağlayabiliriz" vurgusu yaptı.
Her düzeyde temas
Olmert, geçen yaz Lübnan savaşı nedeniyle ertelenen ziyareti için dün akşam Ankara'ya geldi. Temaslarına bugün başlayan İsrail lideri, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Türk işadamlarıyla görüşecek.
İsrail'in Harem üş-Şerif yakınlarında başlattığı kazı nedeniyle gergin bir ortamda başlayan gezide taraflar beklentilerini aktaracak. Türkiye'nin istemleri şöyle:
Kazı dursun: Erdoğan'ın salı günü Meclis'te dile getirdiği unsurları Olmert'e aktarması öngörülüyor. Kudüs'ün üç din için kutsal sayıldığını anımsatıp, Harem üş-Şerif'e saygı göstermesini isteyen Başbakan'ın kazıların durdurulmasını istemesi bekleniyor.
Filistin yönetimine saygı: Hamas iktidarının tecrit edilmesinin olumsuzluklarına dikkat çekecek olan Ankara, Mekke deklarasyonuyla şekillenen Hamas ile Fetih arasındaki ulusal birlik hükümetine saygılı olunmasını istiyor.
Soykırımda aktif katkı: ABD'deki Yahudi lobisinin 'Ermeni soykırımı' tasarısını önleyebileceğini düşünen Ankara, "Tasarının kabul edilirse ABD'yle ilişkiler kötü etkilenir" görüşünü iletecek.
Erez projesine destek: Ankara, TOBB önderliğinde başlatılan Erez sanayi bölgesinin canlandırılması projesine İsrail'in desteğini sürdürmesini isteyecek.
İsrail'in gözü İran'da
İran'ı uyarın: İran ile nükleer gerilim de gündeme gelecek. Olmert'in Türkiye'nin İran'a 'daha uyarıcı' bir yaklaşım içinde olmasını ve ilişkilerini kullanmasını istemesi bekleniyor.
Tank ihalesi: Olmert Gönül ile savunma sanayi işbirliğini ele alacak. İsrail, Türk Kara Kuvvetleri'nin M-60 tank modernizasyonu ihalesini almak istiyor. Boru hattı: Tel Aviv yönetimi, Rus doğalgazını İsrail'e ulaştıracak olan boru hattı projesi konusunda da işbirliği istiyor. AA

Hiç yorum yok: