insanların düşünmesine de engel olan bir eğitim ve medya var. İnsanların düşüncesi yasaklanmış vaziyette. Biz insanların düşünmesinin önünü açmak istiyoruz. Düşünmek, soru sormakla başlar.

Ahmet Altan

15 Şubat 2007 Perşembe

Tren bombaları davası başladı

2004 yılında İspanya'nın başkenti Madrid'de trenleri hedef alan ve 191 kişinin ölümüne neden olan saldırıları düzenlemekle suçlanan 29 kişinin yargılanmasına başlandı.
Saldırılarda 191 kişi yaşamını yitirdi
Sanıklardan yedisi, cinayet ve bir terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor. Diğer sanıklara ise bir terör örgütüne yardım ve patlayıcı bulundurma suçlamaları yöneltiliyor.
Madrid'de yoğun güvenlik önlemleri altındaki mahkemede davanın görüşülmesine TSİ 11:00'de başlandı.
Sanıklar arasındaki beş Faslı ve bir Suriyeli, 191 kişiyi öldürmekten, 1755 kişiyi de öldürmeye teşebbüsten yargılanacak. Bir İspanyol sanık ise 192 cinayet ve 1755 cinayete teşebbüs suçlamasıyla karşı karşıya kalacak.
Bu yedi kişiden Faslı Cemal Zugam ve Abdülmecid Boçar, trenlere patlayıcıları yerleştirmekle de suçlanıyor.
Geri kalan 22 sanıktan 11'i Faslı, sekizi ise İspanyol; birer sanık da Cezayir, Suriye ve Lübnanlı.
Aralarında, saldırıların planlayıcısı olduğu belirtilen Tunuslu Serhane bin Abdülmecid Fakhet'in de bulunduğu yedi şüpheli, 2004 yılında polisin takibi sonucunda sıkıştırılmış ve saklandıkları binada meydana gelen bir patlamada ölmüştü.
Bugün başlayacak mahkemenin aylar boyunca devam edeceği, duruşmalarda yüzlerce tanık ve uzmanın dinleneceği belirtiliyor.
Davanın iddianamesi yüz bin sayfadan oluşuyor.
Duruşmalar kamuya açık yapılacak. Tüm belgelerin dijital ortama aktarıldığı, mahkemeye sunulacak bu belgelerin duruşma salonundaki büyük ekranlara yansıtılacağı, bu görüntülerin ve mahkemenin tüm aşamalarının canlı televizyon, radyo ve internet yayınlarıyla İspanyol halkına duyurulacağı bildiriliyor.BBC

Hiç yorum yok: