insanların düşünmesine de engel olan bir eğitim ve medya var. İnsanların düşüncesi yasaklanmış vaziyette. Biz insanların düşünmesinin önünü açmak istiyoruz. Düşünmek, soru sormakla başlar.

Ahmet Altan

15 Şubat 2007 Perşembe

Türkmen liderden 'Kerkük' çıkışı

Bölgede tırmanan şiddet olayları nedeniyle Türkiye 'Kerkük' hassasiyetini her fırsatta yinelerken, Kuzey Irak’taki Kürt yönetimi yanlısı Türkmen Reform Hareketi, Türkiye'nin Kuzey Irak’a yönelik olası müdahalesinin kesinlikle kabul edilmeyeceğini açıkladı.
Türkmen Reform Hareketi, Kuzey Irak'taki Erbil kentinde 'Kürt, Türkmen, Keldani ve Asurilerden oluşan Kürdistan Halkı, Irak Daimi Anayasası'nın 140'ıncı Maddesi'nin Uygulanmasını İstiyor' konulu bir panel düzenledi.
Panelde konuşan Türkmen Reform Hareketi lideri Abdulkadir Bazırgan, Kerkük ve Türkmen meselesinin birbirleriyle ilintili olduğunu ve Türkiye'nin buna müdahale etme hakkının olmadığını iddia etti.
Bazırgan, Kerkük'ün tarihi ve coğrafi olarak Kürt bir kenti olduğunu öne sürdü ve "Hiç kimse Kerkük'ün Kürdistan kenti olduğunun realitesini değiştiremez. Kerkük'ün Kürdistan bölgesine bağlanmasındaki amaç petrol ve petrol gelirleri değildir. Çünkü, Kerkük’ün tarihi ve coğrafi olarak Kürdistan için başka bir anlamı vardır" dedi.

"Kürtlerin çatısı altında kalmak Türkmenlerin çıkarına"
Bazırgan, Kürt bölgesinde çok sayıda parti, örgüt ve organizasyonu olan Türkmen, Keldani ve Asurilerin hiçbir baskıya maruz kalmadan, Kürt örgütleriyle eşit düzeyde özgürce faaliyet yürüttüklerini savundu.
Türkiye'nin Kuzey Irak’taki yönetimin içişlerine müdahale olasılığını da değerlendiren Türkmen Reform Hareketi lideri, "Türkiye'nin 'Türkmenleri savunma' bahanesiyle Kuzey Irak ve Kerkük'ün iç meselelerine karışmasına karşıyız. Çünkü Kerkük ve Türkmen meselesi birbirleriyle ilintili olan bir meseledir. Türkiye'nin buna müdahale etme hakkı yoktur" şeklinde konuştu.
Panelde, Kerkük'te asırlardan bu yana birlikte yaşayan Kürtler ile Türkmenlerin aynı kaderi paylaştıkları ve sonsuza kadar birlik ve beraberliklerinin korunması ve eşit haklara sahip olması gerektiği vurgulandı.
Panelde konuşan Türkmen temsilciler, lraklı Türkmenlerin geleceği ve çıkarlarının Kürtlerin yanında ve Kürt Bölge Yönetimi'nin çatısı altında olduğunu, Kerkük’ün Kürt bölgesine bağlanmasını desteklediklerini ve 140’ıncı maddenin de bir an önce uygulamaya konulmasını istedi.
Erbil’deki Türkmeneli Konferans Salonu'nda düzenlenen panele çok sayıda Kürt siyasi parti temsilci, yerel Kürt Parlamentosu’ndaki milletvekilleri, Kürt gruplara yakın olarak bilinen Türkmen partileri ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Erdoğan: "Kürt yönetimiyle ilişkiye hazırız"
Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Irak'taki Kürt yönetimiyle ilişkileri geliştirecek adımlara hazır olduklarını söyledi.
Türkmenistan gezisi sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, Kuzey Irak politikasında yumuşama sinyali verdi.
Hürriyet gazetesinden Ferai Tınç'ın haberine göre, Başbakan Erdoğan'ın Kuzey Irak'la ilgili açıklaması şöyle:
"Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt hükümeti ile ilişkileri geliştirecek adımlar atılabilir. Neden olmasın. Yeter ki bu yakınlaşma huzur getirsin, barış getirsin, olumlu gelişmelere yol açsın. Eğer atacağımız her adım bizim için huzur getirecekse, onlar için huzur getirecekse biz buna her zaman varız" Son dönemde Fransa ve Belçika'da bazı Kürt örgütlerine yapılan baskınları da değerlendiren Erdoğan, "ABD ile PKK terörüne karşı işbirliği çalışmalarından bazı sonuçlar almaya başladık. Olumlu gelişmeler var. Daha da başka gelişmeler olacak. Bekliyoruz" diye konuştu. DHA

Hiç yorum yok: