insanların düşünmesine de engel olan bir eğitim ve medya var. İnsanların düşüncesi yasaklanmış vaziyette. Biz insanların düşünmesinin önünü açmak istiyoruz. Düşünmek, soru sormakla başlar.

Ahmet Altan

16 Şubat 2007 Cuma

16 Şubat Amerikan Basınından Özetler

USA Today Irak’a ek asker gönderilmesine karşı çıkan karar tasarısının bugün Temsilciler Meclisinde kabul edilmesinin beklendiğini yazıyor. Gazete, kararın bağlayıcı bir nitelik taşımadığını hatırlatıyor ve Kongreden Başkan Bush’un önüne somut hedefler koymasını istiyor.

"Bağdat’ta şiddetin azalması, Irak güvenlik güçlerinin yeterli hale gelmesi ve Irak hükümetinin siyasi uzlaşma yönünde somut adımlar atması başarının ölçütleri olarak kabul edilmelidir. Eğer asker sayısının artırılması, bu kriterler ışığında başarısız olursa, işte o zaman Kongre savaşın gidişatını değiştirecek bir kararı kabul etmelidir. Irak Çalışma Grubunun raporunda da belirtildiği biçimde, askerlerin aşamalı olarak geri çekilmesini istemelidir. Ve bu kez alınacak karar bağlayıcı olmalıdır."

Washington Post, 2008 bütçesinde Amerika’nın Sesi’nin eski Sovyet Cumhuriyetlerine yönelik yayınlarının kesilmesini eleştiriyor. Özbekistan ve Kazakistan’a yönelik yayınların tamamen, Ukrayna’ya yönelik yayınların da kısmen kaldırıldığını kaydeden gazete, buna karşılık devlet denetimindeki Rus medyasının bu ülkelere yönelik yayınlarını rahatça sürdürdüğüne dikkat çekiyor.


"Başkan Bush, Kazakistan, Özbekistan ve Ukrayna’daki demokratik güçlerin Amerika hakkındaki bilgi kaynaklarını daha da sınırlamak yerine onlara destek olmalıdır. Bu yayınların maliyeti o kadar küçük ki, federal bütçe kısıtlamaları bu yayınların kaldırılması için gerekçe olamaz. Amerika’nın Sesi’nin bütçesinde yapılacak küçük bir artış, dünyanın çok daha farklı bir yer olmasını sağlayacaktır."

Los Angeles Times, Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu dışişleri bakan yardımcısı Daniel Fried’ın Rusya’yla ilgili bir yorumuna yer veriyor. Fried, Doğu Avrupa ülkelerinin Avrupa Birliği’ne veya NATO’ya girmesi konusunda Rusya’nın müdahale etme hakkı olmadığını savunuyor.


"Daha iyi ve daha güvenli bir dünya vizyonumuzda, Rusya’yı tehdit eden hiçbir şey yok. Tam tersine güçlü ve güvenli pazar ekonomisine dayalı demokratik ülkeler, hem Rusya hem de Avrupa açısından bir avantajdır. Umarız, Rusya da bunu anlar. Ancak hiçbir biçimde Doğu ve Orta Avrupa’daki özgür halklara rağmen Rusya’yla bir anlaşma yapmayacağız."

New York Times Amerikan otomotiv şirketlerinin işçi çıkartmaya devam ettiğini belirtiyor ve bunun da korumacı politikaları gündeme getirdiğini yazıyor. Ancak gazete, sorunun sadece küresel rekabetten kaynaklanmadığını vurguluyor ve korumacı politikaların çözüm olmayacağı yorumunda bulunuyor.


"İşçilerin önemli bir kısmı yabancıların rekabeti yüzünden değil, teknolojideki değişim yüzünden işsiz kaldı. Ancak bu, olayın insani boyutunun göz ardı edilmesi anlamına gelmemeli. Eğer işçi haklarını savunan politikacılar, küresel ve ulusal ekonomik büyümeyi engelleyecek korumacı politikaların öne çıkmasını istemiyorlarsa, bazı somut adımlar atmalıdırlar. İşten atılmanın, yaşam koşullarında kalıcı ve büyük bir gerileme yaratmaması, işsiz kalanların sağlık sigortasından mahrum kalmaması ve çocuklarını okutamaz duruma gelmemesi için gerekeni yapmalıdırlar." VOA

Hiç yorum yok: