insanların düşünmesine de engel olan bir eğitim ve medya var. İnsanların düşüncesi yasaklanmış vaziyette. Biz insanların düşünmesinin önünü açmak istiyoruz. Düşünmek, soru sormakla başlar.

Ahmet Altan

19 Şubat 2007 Pazartesi

Endülüs İspanya'da 'ulusal gerçeklik'

AFP - MADRİD - İspanya'nın 17 özerk bölgesi arasında 8 milyon nüfusuyla en kalabalık ve en yoksulu Endülüs, dün halihazırdaki özerklik statüsünü daha genişletmek üzere sandık başına gitti. Sosyalist Başbakan Jose Luiz Rodriguez Zapatero'nun desteklediği özerklik statüsünün genişletilmesi, geçen mayısta başkent Madrid'deki ulusal parlamento tarafından kabul edilmişti. Yaklaşık 6 milyon seçmenin oy kullandığı referandumda özerkliğin genişletilmesi kararı çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Katalonya 'ayrı ulus' kabul edilmişti
Ama 700 yıldan fazla İslam egemenliğinde yedi ırkın ve üç büyük semavi dinin bir arada yaşadığı bir devlet olan Endülüs, İspanya içinde 'ulusal gerçeklik' olarak tanımlanmakla yetiniliyor. Zira referanduma sunulan metinde, özerk bölgenin statüsü, İspanya içinde bir 'ulusal gerçeklik' olarak geçiyor. Oysa geçen yıl Katalonya'daki referandumda, Katalanlar 'ayrı bir ulus' olarak tanımlanmıştı. Bu durum anamuhalefetteki sağcı Halk Partisi'nin 'Ülke bölünüyor' feryatlarına malzeme olurken, Endülüs'te farklı bir tavır benimsenmesi temel partilerin muhalefet düzeyini de düşürmeye yaradı. Dolayısıyla sadece Endülüs Partisi (PSA) Endülüslüler 'ayrı bir ulus' olarak anılmadığı için öneriyi reddetme kararı aldı.
Sosyolojik Araştırma Merkezi'nin 9 Şubat'daki anketi de referanduma katılım oranının yüzde 48.7 olacağı, seçmenlerin yüzde 93.9'unun ise metne destek vereceğini ortaya koymuştu. Öneri özerk yönetimin vergi toplama yetkisini artırırken, bölge başkenti Seville'de yeni bölgesel bütçe yönetimi kurulmasını öngörüyor.

Hiç yorum yok: