insanların düşünmesine de engel olan bir eğitim ve medya var. İnsanların düşüncesi yasaklanmış vaziyette. Biz insanların düşünmesinin önünü açmak istiyoruz. Düşünmek, soru sormakla başlar.

Ahmet Altan

14 Şubat 2007 Çarşamba


Ermeniler’e karşı Musevi lobisi

Ermeni tasarısının ABD Temsilciler Meclisi’nden geçmesini engellemek isteyen Ankara’nın diplomasi atağı sürüyor. İsrail Başbakanı’ndan tasarı desteği istenecek

ERMENİ Soykırım Tasarısı’nın ABD Temsilciler Meclis’inden geçmemesi için Ankara’nın başlattığı diplomasi atağı sürüyor. İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in 5 ay ertelemeyle gerçekleşen ve ‘Başbakan’ sıfatıyla Türkiye’ye yapacağı bu ilk ziyaretin gündeminin yalnızca bölgesel konularla sınırlı kalmayacağı belirtiliyor. Gündemde, Washington’daki Ermeni lobisine karşı Musevi lobisinin desteğinin sağlanması ve ‘dünya enerji dengesini değiştireceği’ belirtilen, Kızıldeniz - Karadeniz projesi bulunuyor.

Olmert ile bölgesel konular, İsrail - Filistin sorunu, Filistin’deki iç gelişmeler, Lübnan, İran ve Irak dosyaları ele alınacak. Ancak görüşmelerde Ankara, Tel Aviv’den özel bir isteğini de dile getirecek.

Ankara’nın Olmert’e ‘Hamas lideri Meşal’in Türkiye ziyaretinin, özellikle Washington’daki Musevi lobisinde küskünlük yarattığı gözleniyor. Washington’da yeniden gündeme gelen Ermeni soykırımı tasarısının Kongre’den geçmemesi için, Musevi lobisini Ankara ile eskiden olduğu gibi yakın işbirliği içinde görmeyi arzuluyoruz’ mesajı verilecek. İsrailli kaynaklar, Olmert’in Washington’daki Musevi lobisine bu yönde çağrıda bulunacağını dile getirdiler.

Gündemdeki bir diğer önemli konuyu da Kızıldeniz - Karadeniz anlaşmasının hazırlıkları oluşturacak. Türkiye ile İsrail arasındaki dörtlü boru hattı ile Türkiye’den İsrail’e su, petrol, doğalgaz, elektrik ve fiber optik kablo taşınması planlanıyor.


Olmert’in de bir ricası olacak

İSRAİL Başbakanı Ehud Olmert’in, 40 yıl önce Suriye’de idam edilen bir

İsrail casusunun mezarının İsrail’e getirilmesi için Başbakan Erdoğan’ın yardımını isteyeceği ileri sürüldü. Eli Cohen adlı İsrail casusu, Suriye hükümetine sızmayı başarmış, ancak açığa çıkarılınca, 1965 yılında asılarak idam edilmişti. Açıklamayı Cohen’in eşi yaptı.

Hiç yorum yok: