insanların düşünmesine de engel olan bir eğitim ve medya var. İnsanların düşüncesi yasaklanmış vaziyette. Biz insanların düşünmesinin önünü açmak istiyoruz. Düşünmek, soru sormakla başlar.

Ahmet Altan

15 Şubat 2007 Perşembe


!f İstanbul'da tek jüri seyirci

Bağımsızlar 10 günlüğüne sinemaya el koyuyor. !f İstanbul film festivali bugün başlıyor.

Maggie Gyllenhaal'ın başrol oynadığı 'Sherrybaby' festivalin ilk gününde izlenebilecek en iyi filmlerden biri.

!f İstanbul bugün başlıyor. Festivalin 'Kısalar' bölümünde gösterilecek filmlerin en iyisini seyirci belirleyecek.

Bağımsızlar 10 günlüğüne sinemaya el koyuyor. 6. Uluslararası AFM Bağımsız Filmler Festivali, nam-ı diğer !f İstanbul bugün başlıyor. Kısası uzunu, belgeseli kurmacasıyla yaklaşık 70'ten fazla film 'Hit Filmler', ''Akt!fist', 'Ben Ötekidir', 'Müzik-Hayat-Film', 'Gıcır Gıcır', 'Gökkuşağı', 'Fantastik Filmler' ve 'Kısalar' başlıklı bölümler altında görücüye çıkacak. Filmler Fitaş AFM Beyoğlu Sineması'nın iki salonunda ve AFM Caddebostan Sineması'nda gösterilecek.

Bu yıl festivalde seyirciye film izlemenin yanı sıra yine jürilik görevi düşüyor. Festival yönetimi bu yıl 'Kısalar' bölümündeki özel jürili yarışmayı kaldırdı. Fakat seyircinin oylarıyla belirlenen !f İstanbul İzleyici Ödülü devam ediyor. Seyirciler 'Kısalar' bölümünde hem Türkiye'den hem de farklı ülkelerden gösterilecek filmler arasında en iyi filmi seçecek. Radikal, festival izleyicileri tarafından en çok beğenilen kısa filmin yönetmenine ve kazanan filme oy veren bir izleyiciye bir yıl boyunca AFM sinemalarında ücretsiz film izleme olanağı sunacak.

Artık gelenekselleşen !f partileri de bu yıl yine eğlence vaat ediyor. Festivalin Açılış Partisi 17 Şubat'ta Babylon'da gerçekleşecek. Gökkuşağı partisi ise 23 Şubat'ta Love Dance Point'te.


'Temel Parçacıklar' sürprizi

Gelelim bugünün programına... Bugün festival seyirciye oldukça iyi bir program sunuyor. Programda üç film öne çıkıyor: 'Başkalarının Hayatı' (FİTAŞ AFM 1 / 21.30), 'Sherrybaby' (FİTAŞ AFM 2 / 19.30) ve 'Temel Parçacıklar' (FİTAŞ AFM 2 / 22.00).

Yabancı film dalında Oscar'a aday olan Alman yapımı 'Başkalarının Hayatı', Almanya'nın birleşmeden beş yıl öncesine götürüyor seyirciyi. Parti çalışanı olan Gerd Wiesler'e bir oyun yazarı, onun sevgilisi tiyatro oyuncusunu takip etme görevi verilir. Wiesler de onları gözetlemeye başlar. Fakat onların hayatını gözetledikçe zaman içerisinde kendi hayatı da değişecektir.

'Sherrybaby' ise bir annenin günümüz dünyasında çocuğunu yetiştirmek için verdiği mücadelenin öyküsü... Filmin lokomotifi anne Sherry'yi canlandıran Maggie Gyllenhaal. 19 yaşında bir eroin bağımlısıyken hırsızlık yapan ve hapse giren Sherry, özgürlüğüne kavuşunca küçük kızını yetiştirmenin derdine düşer. Ama bu o kadar da kolay olmayacaktır.

Yazar Michel Houellebecq'in tartışmalı kitabından sinemaya uyarlanan 'Temel Parçacıklar' festivalin sürprizi. Son dakika programa eklenen film 'Koş Lola Koş'un iki yıldızı Franka Potente ile Moritz Belibtrue'yu de bir araya getiriyor. Michael ve Bruno üvey kardeş olmalarına karşın çok farklıdırlar. İçe dönük bir moleküler biyolog olan Michael, genetik araştırmalardan başını kaldıramamakta, Bruno ise fantezileriyle yaşamaktadır. Her şey, bu iki adamın 30'lu yaşlarında âşık olmalarıyla değişir. Ayrıntılı bilgi için www.ifistanbul.com


!f'ten seçmeler

Bir Başkanın Ölümü: Film ABD Başkanı George W. Bush'un öldürüldüğü yakın bir geleceği konu alıyor.

Bilek Kesenler: Bir Aşk Hikâyesi: Tom Waits'in rol aldığı Sundance'dan ödüllü film aşk acısına dayanamayarak intihar eden bir gencin yaşadıklarını anlatıyor.

Zidane: Bir 21. Yüzyıl Portresi: Turner ödüllü sanatçı Douglas Gordon ve Fransız Pillippe Parreno'nun 17 senkronize kamerayla çektikleri Zinedine Zidane belgeseli.

Dünyalılar: Endüstriyelleşen dünyadaki hayvan kullanımlarını anlatıyor. Yapımcı hanesinde Joacquin Phoenix var.

Gündüz Gece Gündüz: Bir intihar bombacısının eylem öncesi hazırlıklarına farklı bir bakış açısı getiriyor.

Bir Terörist Olarak Hayatım: 70'lerin en ünlü sol militanlarından Hans Joachim-Klein'ın silahlı eylemden vazgeçme nedenlerini anlatıyor.

Yasaksız: Gasper Noe, Matthew Barney, Larry Clark gibi ünlü yönetmenlerin kısa erotik filmlerinden oluşuyor.

Aşkın 4.6 Milyar Yılı: Takishi Miike yine kendince iddialı bir filmle seyirci karşısına çıkıyor.

Glastonbury: Glastonbury Müzik Festivali'nin hikâyesi... Müzik festivallerinin geçirdiği değişim üzerine sıkı bir film.

Taxidermia: Sıra dışı bir film nitelendirmesinin karşılığını bu filmde göreceksiniz. Macaristan'ın yakın tarihi üç farklı kuşaktan erkeğin yaşadıkları üzerinden anlatılıyor.

Detayli bilgi icin tiklayiniz : http://www.ifistanbul.com/

Hiç yorum yok: