insanların düşünmesine de engel olan bir eğitim ve medya var. İnsanların düşüncesi yasaklanmış vaziyette. Biz insanların düşünmesinin önünü açmak istiyoruz. Düşünmek, soru sormakla başlar.

Ahmet Altan

14 Şubat 2007 Çarşamba

İsrail Erdoğan’ın eleştirisine tepkili

Başbakan Erdoğan’ın İsrail’e yönelik eleştirileri rahatsızlık yarattı. İsrail, Olmert’in ziyareti öncesinde yapılan açıklamalarının haksız ve zamanlamasının yanlış olduğu görüşünde...

Başbakan Erdoğan, Haremüşşerif’teki hafriyatla ilgili olarak İsrail’e, “Ben yaptım oldu politikası izlemeye kimsenin hakkı yoktur” diyerek tepki göstermişti. İsrailli yetkililer, bu tepkinin bir yanlış anlamadan kaynaklandığını düşünüyor. Haremüşşerif’e hiçbir şekilde zarar verilmediğini söyleyen yetkililer, Erdoğan’ın eleştirilerinde iç politika kaygılarının etkili olabileceğini belirtiyor. İsrail, zamanlamasını yanlış bulsa da, Erdoğan’ın sözlerinin Ehud Olmert’in ziyaretine gölge düşürmeyeceği görüşünde. Konunun, İsrail Başbakanı Olmert’in Türkiye ziyaretinde de gündeme gelmesi bekleniyor. Olmert bu akşam Türkiye’ye gelecek.

KUDÜS VE ŞAM’DA PROTESTOLAR
Öte yandan İsrail’e Haremüşşerif yakınlarında başlattığı hafriyat çalışmasına yönelik tepkiler büyüyor. Bir kez daha binlerce kişi, Kudüs ve Şam’da sokaklara dökülerek İsrail’i protesto etti. Arap dünyası, çalışmaların El Aksa Camii ile Kubbetü’s Sahra’ya zarar vermesinden endişeli. İsrail ise hafriyat çalışmalarını, Haremüşerrif’e giden geçidi yenilemek için başlattığını iddia ediyor. İsrailli yetkililer, geçen hafta başlatılan arkelojik çalışmaların, deprem ve fırtınada zarar gören geçidin yeniden inşaasının tarihi kalıntılara zarar vermediğinden emin olmak için yürütüldüğünü savunuyor.

ÜÇÜNCÜ İNTİFADA KORKUSU
İsrail tarafı, geçitte inşaata başlamadan önce projenin yeniden gözden geçirileceğini de belirtiyor. Ancak bu gerilimin üçüncü intifadanın fitilini ateşlemesinden endişe ediliyor. Zira 1996’da İsrail’in Garemmüşerrif altında bir tünel açması gerilime yol açmış, çıkan olaylarda 80 kişi hayatını kaybetmişti. 2000 yılında da eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un Haremüşşerif ziyareti ikinci intifadanın başlangıcı olmuştu. Müslümanların Mekke ve Medine’den sonra en kutsal yer olarak kabul ettiği Haremüşşerif’te, Hazreti Muhammed’in miraca yükseldiğine inanılan Kubbetü’s Sahra ile El Aksa Camii bulunuyor. Yahudiler ise, Haremüşşerif’in yıkılan antik tapınaklaın üzerine inşa edildiğine inanıyor. Haremüşşerrif’in alt tarafında da yine Yahudilerce kutsal sayılan ağlama duvarı bulunuyor.NTV

Hiç yorum yok: