insanların düşünmesine de engel olan bir eğitim ve medya var. İnsanların düşüncesi yasaklanmış vaziyette. Biz insanların düşünmesinin önünü açmak istiyoruz. Düşünmek, soru sormakla başlar.

Ahmet Altan

17 Şubat 2007 Cumartesi

“Sınırın Irak tarafı PKK'ya teslim"

Büyükanıt ABD'deki temaslarını değerlendirdi Washington’da basın toplantısı düzenleyen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, ABD’deki temaslarını değerlendirdi. Büyükanıt, “Türk-Irak hududunun Irak tarafı PKK’ya teslim edilmiştir” dedi.

Washington’da basın toplantısı düzenleyen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, ABD’deki temaslarını değerlendirdi. Büyükanıt, “Türk-Irak hududunun Irak tarafı PKK’ya teslim edilmiştir” dedi.
Bu gerçeği ABD’li muhataplarına çok açık bir şekilde ifade ettiğini belirten Büyükanıt, sınırın Irak tarafının korunmadığını belirtti. Genelkurmay Başkanı, Türkiye’nin bazı tedbirler almasının bir zorunluluk olduğunu söyledi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, terör konusunda Türkiye’nin yeni bir oyunla karşı karşıya olduğunu, bunun da PKK’yı insan hakları ve azınlıklar çerçevesinde siyasallaştırarak Türkiye’nin karşısına getirmek olduğunu söyledi. “Türk milleti uyanık olmalıdır” diyen Büyükanıt, “Bugün terörle mücadele ve PKK bağlamında çok büyük bir oyun başlamak üzere. Sahnenin perdeleri kapalı, sahneyi açacak oyuncular perdenin arkasında. Perde açılmak üzere” diye konuştu.

Büyükanıt, açıklamasında ABD’li yetkililerin terörle mücadele konusunda eskisine oranla daha hassas olduğu izlenimini aktardı. PKK konusunun ABD’liler tarafından daha iyi kavrandığını da ifade eden Büyükanıt, görüşmelerinin Irak, Kuzey Irak, PKK ve Ermeni soykırımı iddiaları üzerinde odaklandığını, tüm bu konuların da güvenlik çerçevesinde ele alındığını vurguladı. Büyükanıt, “Bizim işimiz asker olarak ülkemizin güvenliği, bölgemizin güvenliği ve global güvenliktir” diyerek bölgeyle ilgili geniş değerlendirmede bulundu ve mesajlar verdi.

ÇARPICI AÇIKLAMALAR

Orgeneral Büyükanıt, ABD’li yetkilerle görüşmelerinde terörle mücadele ve sınır güvenliği konusunda Türkiye’nin önceliklerinin açık olarak gündeme geldiğini belirterek, “Kararlılığımızın ne kadar ciddi olduğunu vurguladık” dedi. Basın toplantısı sırasında bu cümlenin üzerinde ısrarla duran Büyükanıt, “Belki de bu konu ilk defa Türkiye’nin gündemine gelecektir” diye devam etti ve şunları söyledi:

OYUNCULAR PERDENİN ARKASINDA

“Bugün terörle mücadele bağlamında ve PKK bağlamında çok büyük bir oyun başlamak üzere. Bunu belki ilk defa söylüyorum. Sahnenin perdeleri kapalı, sahneyi açacak oyuncular perdenin arkasında ipleri ellerinde tutuyor, yapacakları tek şey perdeyi açmak, yapacakları tek şey bu. Perde açılmak üzere. Bunun bütün emareleri ortadadır, önemli olan bu emareleri iyi okuyabilmektir. Oyun şudur: Çeşitli bazı çevrelerde, ne kurum ismi vermek istiyorum ne ülke ismi vermek istiyorum, onlar siz düşündüğünüz zaman bulabileceğiniz şeyler. Bugün PKK’nın bir terör örgütü olduğunu dünyada birçok ülke kabul etmiştir, bunlara ABD dahil, AB dahil, NATO dahil.

KÜRT KONFERANSLARI

Ancak son aylarda bazı yerlerde arka arkaya konferanslar düzenleniyor, bunları siz biliyorsunuz, Kürt konferansları düzenleniyor. Onların sonuç bildirgelerine dikkatli olarak baktığınız zaman o perdeyi açacak aktörlerin kimler olacağını da çok iyi anlarsınız. Oyun şudur, birçok ülkenin terörist olarak kabul ettiği PKK’yı başka bir kimliğe dönüştürmek mümkün müdür? Soru bu. Bazı çevrelerin gördüğü, ‘evet mümkündür, hangi kimliğe dönüştürelim bu mücadeleyi, insan hakları ve azınlıklara indirelim, çok uluslu hale getirelim, siyasi platforma taşıyalım.’ Bu siyasi platform yalnız iç siyasetle ilgisi yok uluslararası siyasetle ilgisi var o raporlara baktığınız zaman bunları görüyorsunuz.

TÜRK MİLLETİ UYANIK OLSUN

PKK bir ateşkes ilan etti. Peki geriye baktığınız zaman PKK kaç kere bu yolu denedi, sonra ne oldu? Terör olayını insan hakları ve azınlıklar bazına indirip Türkiye’nin karşısına, eğer mümkünse çok uluslu hale getirerek ki bunun de çeşitli güçleri vardır, bu olayı siyasi bir olay gibi Türkiye’nin önüne koymak. Bu şu anda geldiğimiz noktada PKK ile mücadele bağlamında benim görebildiğim en önemli husustur. Bu konuda Türk milletinin uyanık olması lazım.

BUNU SÖYLEYEN BELLİDİR, YETKİSİ DE BELLİDİR

Bakın o sözde ateşkes ilanından sonra, bir yetkilinin, isim verince olmuyor üzülüyorlar, kızıyorlar, bir yetkili aynen şunu söylüyor: ‘Bu ateşkes çok iyidir, çok güzel bir gelişmedir.’ Dağlardaki teröristi görmeden söylenen bir söz. ‘E artık biz buna dayanarak PKK’nın terörist kimliğini de ortadan kaldırabiliriz’, bunu söyleyen bellidir, zamanı bellidir, yeri bellidir, yetkisi de bellidir. ‘PKK’yı terörist örgüt olmaktan çıkaralım’ deyip ‘ondan sonra da insan hakları ve azınlıklar bağlamında gündeme getirelim’ demektedir. Bunu ilk defa kendi içimizde, kendi çevremde, yetki çerçevemde izah etmeye çalıştım ama topluma bunu ilk defa burada sizlerin huzurunda ifade ediyorum.”

SINIR ÖTESİ PKK’YA TESLİM EDİLMİŞ

ABD temaslarında Türkiye’nin Irak sınırının güvenliği konusunda tüm makamlarla görüştüğünü, ifade eden Büyükanıt, sınırın Irak tarafının korunmadığını söyledi. Büyükanıt, “Açıkça ifade ediyorum Türk-Irak hududunun Irak tarafı PKK’ya teslim edilmiştir. Hiçbir güvenlik görevlisi yok ama birçok silahlı terörist hududun öteki tarafında.” diye konuştu. “Bunu kabul etmek mümkün değil” diyen Büyükanıt konunun tüm görüşmelerde açık olarak ifade edildiğinin altını çizdi.

Büyükanıt şöyle konuştu:
“Kim teslim ediyor bu hududu PKK terör örgütüne. Onun takdirini sizlere bırakıyorum. Şu anda Türkiye hududunun en zayıf tarafı bu hududun öteki tarafında koruyanın olmaması biz bu gerçeği yalnız Irak yetkililerine değil ABD yetkililerine de bu gezim sırasında çok açık olarak ifade ettim. O zaman şu akla geliyor: Korunmayan hudut eğer bize zarar veriyorsa, eğer PKK terör örgütü bundan yararlanıp ülkemdeki insanlara zarar veriyorsa Türkiye’nin bir tedbir almasının bir gereklilik olduğunu da ifade etmemiz bir zorunluluk oluyor. Bunu burada açıkça ifade edeyim.

KÜRT GRUPLARIN AÇIKLAMASI ZİYADESİYLE RAHATSIZ ETTİ

Yurt içinde ve yurtdışında çeşitli çevreler bize şu söylüyorlar: ‘Kuzey’deki Kürt gruplarıyla konuşun.’ Kuzey’deki grupları ve liderleri en iyi tanıyanlardan, şahsen tanıyanlardan bir tanesi benim. Orada görev yapmış bir insanım maalesef bu gruplar son zamanlarda Türkiye aleyhine ve hasmane sayılabilecek ifadelerde bulunmaya başlamışlardır. Biliyorsunuz TBMM bir süre önce bir gizli oturum yaparak Irak meselesini görüştü. Kısa bir süre sonra Kuzey bölgesindeki yönetim kendi meclislerinde benzer bir görüşme ve sonrasında bir açıklama yaptılar. Bu açıklama bizi ziyadesiyle rahatsız etmiştir. Çünkü yapılan açıklamada PKK olayının bir terör olayı olmadığını bir siyasi konu olduğu açıkça ifade dilmiştir. Bu çok ciddi, dikkate alınması gereken, üzerinde durulması gereken bir söylemdir.

TERÖRİSTLER SINIR ÖTESİNDE ARABALARLA GEZİYOR

Teröristlerin çoğu Kandil’de değil hudutlarımıza yakındır, bu olayı terör değil de ‘siyasi bir olay’ dedikten sonra buna herhangi bir yorum yapmak mümkün değildir. Daha bir açık gerçeği söyleyeyim, eskiden teröristler ufak tefek malzemelerini, yiyeceklerini (nakletmeyi) katırlarını kullanarak yaparlardı, kendileri yayan gezerlerdi. Şimdi arabalarla geziyorlar hududumuzun ötesinde. Bunlar dedikodu değil, görüntüleriyle birlikte elimizdedir.

İSTEYEN GİDER GÖRÜŞÜR

ABD’de AB’de PKK’yı terörist organizasyon olarak tanıyor bu coğrafyada sonsuza kadar beraber yaşayacağımız insanlar onları bir terör örgütü olarak görmüyorlar. Sonra da bizi, asker olarak söylüyorum ben, diğer kademeleri tenzih ederim, isteyen gider görüşür, işadamları görüşüyor, her şeyi yapıyorlar ben bunlara bir şey demem ama asker olarak böyle bir olayı kabul etmemiz taktir edersiniz mümkün değil.”

RALSTON VE BAŞER YARDIMCI

Büyükanıt, Terörle Mücadele Özel Temsilciliği’nin terörü bitirmek gibi bir amaçla değil, terörle mücadeleye katkı için kurulduğunu söyledi. Bütün olarak terörle mücadelenin tüm devlet kurumlarının görevi olduğunu kaydeden Büyükanıt, emekli orgeneraller Joseph Ralston ve Edip Başer’in bu mücadeleye destek olduğunu söyleyerek, bu kurum için yöneltilen eleştirililere şöyle yanıt verdi:
“Böyle bir mekanizma için, ‘Terörle mücadele başkalarına havale ediliyor’ demek, çok üzülerek söylüyorum, eğer kasıtlı değilse, cahillik olarak ifade ediyorum”

KERKÜK SORUNU

Büyükanıt, Kerkük’te yıl sonunda yapılacak referanduma dikkat çekerek, demografik yapının değiştirilmesi sonucunda bölgede çatışmalar yaşanmasının yaratacağı sıkıntılara değindi. Kerkük’teki tapu kayıtlarının yok edildiğini. Bunda amacın “tarihi silmek” olduğunu söyleyen Büyükanıt, olası etnik çatışmalara dikkat çekerek, “Paramparça olmuş bir Irak Türkiye’nin çıkarlarına uygun mudur? Ben bunu soruyorum. Biz Kerkük’le bundan ilgileniyoruz. Güvenlik bağlamında bundan dolayı ilgileniyoruz” dedi.
Büyükanıt bu yöndeki kaygıların ABD yetkilerince de paylaşıldığını belirtti.

SEMBOLİK OPERASYON OLMAZ

Büyükanıt, bir gazetecinin, kuzey Irak'a sınırlı bir operasyon yapılması
ihtimaline ilişkin sorusunu şöyle yanıtladı:

''Sembolik, jenerik operasyon yapılmaz. Operasyonun hedefi vardır. Hangi
hedefi taşıyor, neye ihtiyacınız vardır, ona göre yapılır. Sınırlı, göstermelik
operasyonlar olmaz. Operasyon bir ihtiyaçtan kaynaklanır. 500 kişi de
kullanırsınız, 50 bin kişi de kullanırsınız. Görüşmelerimizde gündeme geldi.
Terör örgütü sürekli sözde ateşkes ilan ettiğinden beri Türkiye'yi tehdit
etmektedir. (Bahara kadar isteklerimiz yerine gelmezse başlarız) diye. Nedir
bunlar? Genel af ilan edin, anayasanızı değiştirin, Kürt kimliğini tanıyın, genel
eğitimde Kürtçe'yi resmi dil olarak kabul edin, terör örgütünün lider kadrosunda
bulunanlara Avrupa'da siyasi mülteci hakları tanınsın diye istekleri var. Değil
kabul edilmesi, düşünülmesi gündeme gelmeyecek istekler vardır.''

Yaşar Büyükanıt, bir operasyona ihtiyaç duyulduğunda bunun ön hazırlığı
bulunduğuna, yasal prosedürün izlendiğine, TBMM ve Bakanlar Kurulu'ndan onay gerektiğine dikkati çekti ve ''Bu konuya daha fazla da girmek istemiyorum''
ifadesini kullandı. ANKA-AA

Hiç yorum yok: