insanların düşünmesine de engel olan bir eğitim ve medya var. İnsanların düşüncesi yasaklanmış vaziyette. Biz insanların düşünmesinin önünü açmak istiyoruz. Düşünmek, soru sormakla başlar.

Ahmet Altan

16 Şubat 2007 Cuma

GÜNÜN YORUMU


Sorun, demokrasi kültürünün eksikliğinde

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Washington Büyükelçiliğimizdeki davette, ABD'de yaşayan Türklere yaptığı konuşmada şu bölümü okuyalım:

"Kendi ülkeleri dışında yaşayan Türk vatandaşlarına ne diyeceğiz? İşte buradasınız, Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, İsviçre, İsveç'te yaşayanlar. Bir araya gelip ulusal çıkarlarımızı daha düzgün korumanız gerekmez mi?"

Orgeneral Büyükanıt'ın bu sözleri, yıllardır üzerinde durulan ama bir türlü çözemediğimiz bir probleme karşılık geliyor.

Avrupa ve Amerika'da yaşayan büyük bir Türk topluluğu var, bunlar bir araya gelemiyor ve bulundukları ülkede siyaset üzerinde etkili olabilecek güçlü bir "lobi" yaratamıyorlar.

Bunun çok önemli bir nedeni var: Demokrasi kültürünü bir türlü özümseyememiş olmak!

Çok uzun yıllar, dernekler ya da sendikalar altında örgütlenmenin "öcü" gibi gösterildiği, hatta cezalandırıldığı bir ülkede yaşadık.

Bunun doğal sonucu da ortak çıkarlar etrafında birleşememek ve demokratik baskı grupları yaratamamak.

Bir de her şeyi kendi dışımızdaki "güçlerden" bekleme alışkanlığımız var ki bu da zaten yine demokrasiyi içselleştirememiş olmamızdan kaynaklanıyor.

Nitekim Orgeneral Büyükanıt konuşurken, dinleyiciler arasından "Yaşa var ol Paşam, iyi ki varsınız, kurtarın bizi" gibi sesler de yükselmiş.

Sadece bu tepki bile Orgeneral Büyükanıt'ın sözlerinin, orada bulunanlara ulaşmasının ne kadar zor olduğunu gösteriyor.


Mehmet Y. YIlmaz Hürriyet

Hiç yorum yok: