insanların düşünmesine de engel olan bir eğitim ve medya var. İnsanların düşüncesi yasaklanmış vaziyette. Biz insanların düşünmesinin önünü açmak istiyoruz. Düşünmek, soru sormakla başlar.

Ahmet Altan

17 Şubat 2007 Cumartesi

Bakan Gül ile Faysal Irak'ı görüştü

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Orta Doğu ve Irak'a ilişkin Türkiye'nin görüşlerini aktarmak için gittiği Suudi Arabistan'da meslektaşı Suud El Faysal ile görüştü.


A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, Gül'ü Suudi Arabistan'da havaalanında bizzat Dışişleri Bakanı Suud El Faysal karşıladı. Havaalanındaki karşılamadan sonra Suudi Dışişleri Bakanlığına geçen Gül ve Faysal, yaklaşık 2 saat görüştü. Görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra başta Irak ve Filistin meselesi olmak üzere bölgesel konular ele alındı.

Gerek Türkiye, gerekse Suudi Arabistan'ın, Filistin meselesinde bir ilerleme kaydedilmesinin Orta Doğu'daki diğer sorunların çözümüne de olumlu yansıyacağı ve bu nedenle Filistin meselesinin çözümüne öncelik verilmesi gerektiği hususlarında hemfikir oldukları öğrenildi. Türkiye'yi de ziyaret eden Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in bölge turu ve ortaya atılan son çözüm önerilerinin ayrıntılı şekilde ele alındığı görüşmelerde, Türk tarafı son dönemde Suudi Arabistan merkezli görüşme ve çözüm çabalarına duydukları takdir ve bu girişimlerin devamının gelmesi gerektiği hususunu da aktardı.

-IRAK VE KOMŞU ÜLKELER TOPLANTISI-

Gül ve Faysal başkanlığındaki görüşmelerde, Orta Doğu sorununun yanı sıra Irak'taki gelişmeler de masaya yatırıldı. İki ülkenin de Irak'ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunmasına önem verdiklerini belirten diplomatik kaynaklar, bu çerçevede Irak'taki mezhepsel ve etnik çatışmaların bir an önce sona ermesi ve bu ayrımların ortadan kaldırılması gerektiği konusunda Trük ve Suud heyetlerinin görüş birliği içinde olduğunu kaydettiler. Görüşmelerde gündeme gelen bir diğer konuysa Türkiye'nin inisiyatifiyle başlatılan Irak'a komşu ülkeler toplantısı girişimi oldu.

Suudi yetkililer, bu girişime verdikleri önemi güçlü ifadelerle dile getirirken, oluşumun mümkün olan en kısa zamanda toplanması yönündeki temennilerini aktardılar. Edinilen bilgiye göre, yeni bir komşu ülkeler toplantısının yüksek düzeyli memurlar düzeyinde bu ay sonu, bakanlar düzeyindeyse mart ayı içinde düzenlenmesine yönelik çalışmalar devam ediyor. Irak, bu ay başında komşu ülkelerini mart ayında Bağdat'ta düzenlenecek güvenlik toplantısına davet etmişti. Irak'a komşu ülkeleri 10. kez bir araya getirmeyi amaçlayan bu toplantı gerçekleşmesi durumunda ilk kez Bağdat'ta düzenlemiş olacak.

Edinilen bilgiye göre, Gül ile yapılan görüşmede Suud makamlar toplantının Bağdat'ta düzenlenmesine bir itirazları olmadığını ilettiler. Irak toplantı için Türkiye, İran, Ürdün, Kuveyt, Suudi Arabistan, Suriye, Mısır, Bahreyn, Arap Birliği, İslam Konferansı Teşkilatı ve BM'ye davet göndermişti. Irak'a komşu ülkeler dışişleri bakanlarının 9. toplantısı, geçen temmuz ayında İran'ın başkenti Tahran'da yapılmıştı.

AA

Hiç yorum yok: