insanların düşünmesine de engel olan bir eğitim ve medya var. İnsanların düşüncesi yasaklanmış vaziyette. Biz insanların düşünmesinin önünü açmak istiyoruz. Düşünmek, soru sormakla başlar.

Ahmet Altan

19 Şubat 2007 Pazartesi

BBC
TÜRKİYE'DEKİ BULGARLAR'A KISITLAMA

ANKARA, 16/02(BYE)--- BBC'nin 16 Şubat 2007 tarihli Internet sayfasında Tarık Demirkan imzasıyla ve yukarıdaki başlık altında yer alan haber şöyledir:

Bulgaristan parlamentosu dün aldığı bir kararla, Türkiye'de yaşayan Bulgar vatandaşı Türklerin seçme haklarına kısıtlama getirdi.

Aslında parlamentoda alınan karar, görünüşte genel bir karar. Sağ partiler tarafından ortaklaşa verilen önergeye göre, önümüzdeki dönem Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, sadece seçimden önceki üç ay boyunca Bulgaristan'da ya da bir başka Avrupa Birliği ülkesinde yaşayan Bulgar vatandaşı seçmenler oy kullanabilecek. Bu ise, Türkiye'de yaşayan, ama vatandaşı olduğu Bulgaristan'a da giden ve daha önceki seçimlerde oy da kullanan Bulgaristan Türklerinin önümüzdeki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde artık oy kullanamayacağı anlamına geliyor.

Söz konusu kesim hiç de küçümsenemeyecek bir rakam oluşturuyor. Bulgaristan'daki araştırmalara göre, yaklaşık 42 bin Türk seçmen, seçim zamanlarında Türkiye'den Bulgaristan'a gidip oy kullanabiliyor. Bu kararla Bulgaristan vatandaşı olan, ama Türkiye'de yaşayan on binlerce Türkün önü kesilmiş oluyor.

Parlamento'da bu kararın 55 ret ve 40 kararsız oya karşın 111 kabul oyuyla onaylanmasının ardından Bulgaristan Türklerinin siyasi temsilcisi olan Hak ve Özgürlükler Hareketi mensupları, protesto amacıyla Parlamento'yu terk ettiler.

Hak ve Özgürlükler Hareketi lideri Lütfü Mestan, Parlamento'da düzenlediği bir basın toplantısında, yeni yasanın Bulgaristan Türklerini dışlamayı hedeflediğini, eski dönemlerde ülkeyi terk etmek zorunda kalan, ama hala Bulgaristan vatandaşı olan Türklerin cezalandırıldığını belirtti.

Bulgaristan'da Avrupa parlamentosu seçimleri önümüzdeki Mayıs ayında yapılacak.

Hiç yorum yok: