insanların düşünmesine de engel olan bir eğitim ve medya var. İnsanların düşüncesi yasaklanmış vaziyette. Biz insanların düşünmesinin önünü açmak istiyoruz. Düşünmek, soru sormakla başlar.

Ahmet Altan

19 Şubat 2007 Pazartesi

EUOBSERVER
AB-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ DAHA DA SOĞUYOR

ANKARA, 17/02(BYE)--- Avrupa Parlamentosundaki bir grupla işbirliği halinde çalışan Brüksel merkezli haber portalı Euobserver'ın 16 Şubat 2007 tarihli sayfasında Mark Beundermann imzasıyla bir haber yer almıştır. Internet’ten sağlanan metnin özet çevirisi şöyledir:

Ankara'nın AB ile kritik bir toplantıyı iptal etmesi ve Kıbrıs Türk kesiminin petrol çıkarma hakları konusunda çıkardığı gürültüden de anlaşılıyor ki, Türkiye ile üyelik görüşmelerinin kısmen dondurulduğu kasım ayından bu yana AB ile Türkiye'nin arası daha da açıldı.

Alman ve Türk medyasında çıkan haberlere göre, Türkiye Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Ankara'nın AB üyesi Kıbrıs'a ticaret yollarını açmaması üzerine bir yaptırım olarak 35 müzakere başlığından sekizini askıya alındığı kasım ayından bu yana Brüksel veya başka herhangi bir AB başkentine ziyarette bulunmak istemiyor.

Gül bu hafta da, çatısı altında Ankara, Avrupa Komisyonu ve AB hükümetlerinin ortak karar alabildikleri AB-Türkiye Derneği Konseyinin mart ayındaki bir toplantısını iptal etti. Komisyon, Alman gazetesi Handelsblatt'a, toplantının başka bir tarihe, muhtemelen haziran ayına ertelendiğini teyit etti.

Ankara'nın bu hareketi siyasi bir hamle izlenimi veriyor, zira Türk yetkililer, aynı gazeteye, Ankara'nın kasım ayındaki kısmi dondurma kararından sonra artık "başka öncelikleri" olduğunu söylediler.

Türkiye'de AB konusunun gündemdeki yerini yitirmesiyle birlikte öne çıkan seçimler -nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı ve kasım ayında parlamento seçimleri- de Ankara'nın bu tavrında etkili olmuşa benziyor.

AB'nin dönem başkanlığını yürüten Almanya, kasım ayında askıya alınmamış olan iki başlığın açılmasını istiyor, ancak Kıbrıs bu fikri kabul etme niyetinde değil.

Kıbrıslı diplomatlar kasım kararından hemen sonra, Lefkoşa'nın, müzakere başlıklarının açılmasına ancak ve ancak başka meselelerde Ankara tarafından alınacak tavra bağlı olarak izin vereceğini bildirdiler.

Bloomberg'de, Türkiye'nin AB başmüzakerecisi Ali Babacan'ın, müzakerelerde ilerlemeyi "tüm üye devletlerin konsensusuna" bağladığı, ancak bunun da zor olduğunu söylediği bildirildi.

Babacan, "Kıbrıslı Rumlar yeni çatışma alanları bulmakta son derece yaratıcı" dedi ve ekledi: "Kıbrıs Rum tarafınca daha başka çatışma alanı yaratılırsa hiç şaşırmam."

Kıbrıs Akdeniz'de Lefkoşa'nın yakın bir tarihte ihaleye açtığı bölgede petrol ve doğalgaz hakları konusunda Türkiye ile yeni bir kavgaya girmiş durumda.

Ankara, adanın kuzeyindeki Kıbrıslı Türklerin keşif hakkı olduğu iddiasıyla bu hafta Lefkoşa'yı açtığı ihaleyi iptal etmesi için uyardı. BBC'ye göre Türk hükümetinden bir sözcü, "İhale işleminin sürmesi Kıbrıs adasındaki barış ve istikrarı olumsuz etkileyecektir" dedi.

Hiç yorum yok: