insanların düşünmesine de engel olan bir eğitim ve medya var. İnsanların düşüncesi yasaklanmış vaziyette. Biz insanların düşünmesinin önünü açmak istiyoruz. Düşünmek, soru sormakla başlar.

Ahmet Altan

14 Şubat 2007 Çarşamba

Olmert'i gelmeden uyardı: Kudüs'te gerilim çıkarmayın
Kudüs'teki kazı çalışmaları, 'kutsal mekanlara zarar verilecek' endişesine yol açarken, Başbakan Erdoğan, Olmert'in ziyaretinden önce İsrail'i uyardı: Filistin'de anlaşma sağlanmışken gerilim çıkarmayın. Kudüs'te yapılacak her girişim için Müslümanların onayı şart.
Başbakan Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in bugün başlayacak kritik Ankara ziyareti öncesinde Kudüs'le ilgili sert uyarılarda bulundu. İsrail'in Haremüşşerif'te hafriyat çalışması başlatmasına tepki gösteren Erdoğan, bu girişimin Filistin'de El Fetih ile Hamas'ın ulusal birlik hükümeti kurulması için anlaşmaya vardığı bir dönemde yapıldığına dikkat çekti. Kudüs'te kimsenin 'ben yaptım oldu' politikası izleyemeyeceğini vurgulayan Erdoğan, İsrail'i gerilimi tırmandırıcı hareketlerden uzak durmaya ve anlaşmalara uymaya çağırdı. Erdoğan, eski Kudüs bölgesinde yapılacak her girişimde Müslümanlardan izin alınması gerektiğini, rahatsızlığını Olmert'e de aktaracağını kaydetti. Erdoğan, partisinin grup toplantısında İsrail'in, Mağrib kapısındaki köprünün kullanılamaz hale geldiği gerekçesiyle başlattığı hafriyat çalışmasına değindi. Bunun İslam dünyasında infiale sebep olduğuna işaret eden Başbakan, İsrail'in daha önce de bu tür girişimlerde bulunduğunu dile getirdi. Erdoğan, 1996'daki tünel inşaatı ile 2000'de Ariel Şaron'un Mescid-i Aksa'ya girmeye çalışmasının yol açtığı krizleri hatırlattı.

Tel Aviv'in yeni girişiminin Filistin'de birlik hükümeti kurulması aşamasında gerçekleşmesini 'anlamlı' bulan Erdoğan, şöyle konuştu: "Gerilimi tırmandıran bu girişim karşısında İsrail hükümetine çok açık ve net biçimde şunu ifade etmek istiyorum: Haremüşşerif, tüm dünya Müslümanlarının en kutsal mekânları arasında yer almaktadır. Buraya yönelik her türlü girişim, İslam dünyasının, tüm Müslümanların haklı tepkisi ve hassasiyetiyle karşılaşacaktır. Barış sürecinin canlandırılması yolunda yeni fırsat pencerelerinin açılmasını düşündüğümüz dönemde bu olayların yaşanmasından rahatsızız, üzüntü duyuyoruz." Kudüs'te Müslümanlara ait dinî mekânların korunmasını düzenleyen anlaşmalar bulunduğunu hatırlatan Başbakan, "İsrail bu anlaşmalara uymak zorundadır. Üç büyük dinin de kutsal mekânlarının yer aldığı Kudüs'te, 'ben yaptım oldu' şeklinde bir politika izlemeye hiç kimsenin hakkı yoktur, olamaz." dedi.

Mescid-i Aksa'nın imamları Türkiye'den yardım istedi

İsrail'in kazı çalışmaları sebebiyle yıkılma tehlikesi yaşadığı belirtilen Mescid-i Aksa için umutlar Türkiye'ye bağlandı. Mescidin imamları, geçtiğimiz günlerde bir toplantı yaparak Türkiye'den yardım istenmesine karar verdi. Filistin Dostluk ve Kardeşlik Derneği Başkanı Musa Hicazi de Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Hüseyin Tanrıverdi'yi arayarak imamların yardım talebini aktardı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüşerek konuyla ilgili gerekeni yapmaya çalışacaklarını anlatan Tanrıverdi, "Mescid-i Aksa'nın gözyaşını, hıçkırığını duymamız lazım." dedi. İsrail'in Mescid-i Aksa'nın da bulunduğu Hamüşşerif'in Magrib kapısı civarında başlattığı kazı çalışmalarının ardından Mescid-i Aksa'nın imamları geçtiğimiz günlerde ülkenin bazı sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek neler yapılabileceği üzerinde konuştu. Toplantı sonrasında Hüseyin Tanrıverdi'yi arayan Mustafa Hicazi, Türk Meclisi'nin bu konuda hareket etmesini istedi. Hüseyin Tanrıverdi ise 269 üyesi olan Meclis Filistin Dostluk Grubu'nun bu konuya çok duyarlı olduğunu, talebi hükümet yetkililerine de ileteceklerini söyledi. Mescid-i Aksa'daki gelişmeleri de yakından takip ettiklerini anlatan Hüseyin Tanrıverdi, "Şu an Mescid-i Aksa'nın etrafında 3 binin üstünde asker var. Kimseyi Aksa'ya sokmuyorlar. Bu konuda Türkiye ile birlikte tüm İslam ülkelerinin yapması gereken şeyler var." diye konuştu.

Ajan mezarı için yardım isteyecek

İsrail Başbakanı Olmert'in bundan önce 24-26 Ağustos 2006 tarihleri için belirlenen ziyareti, Lübnan'a ilişkin sıcak gelişmeler nedeniyle ertelenmişti. İki günlük resmî ziyaret çerçevesinde Ankara'ya gelecek olan Olmert, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek. Görüşmelerde, Türkiye-İsrail ikili ilişkilerinin yanı sıra İsrail-Filistin sorunu, Filistin'deki iç gelişmeler, Lübnan ve Irak'taki gelişmeler, İran'ın nükleer enerji çalışmaları gibi bölgesel sorunların da ele alınması bekleniyor. Başbakan olarak Türkiye'yi ilk kez ziyaret edecek olan Olmert'in temasları sırasında enerjiyle ilgili konuların da gündeme gelmesi bekleniyor. Bu çerçevede, Karadeniz-Kızıldeniz projesinin masaya yatırılması ve buna ilişkin 2007 ortalarında imzalanması öngörülen anlaşmanın hazırlıklarının görüşüleceği belirtiliyor. Dünyada ilk niteliği taşıyacak olan hatla petrol, doğalgaz, su ve elektriğin aynı anda taşınması hedefleniyor. Bu projeyle Filistin, Ürdün gibi ülkelere su götürülmesi de amaçlanıyor. Bu arada, Olmert'in, 40 yıl önce Suriye'de idam edilmiş olan bir İsrail casusunun mezarının İsrail'e getirilmesi için Erdoğan'ın yardımını isteyeceği ileri sürüldü.

Hiç yorum yok: