insanların düşünmesine de engel olan bir eğitim ve medya var. İnsanların düşüncesi yasaklanmış vaziyette. Biz insanların düşünmesinin önünü açmak istiyoruz. Düşünmek, soru sormakla başlar.

Ahmet Altan

16 Şubat 2007 Cuma

'Türkmenler Kerkük'ü terk etmemeli'

İspanya ve Almanya'daki federal yönetim sistemiyle ilgili olarak çeşitli konuları incelemek üzere Irak'tan gelen 12 kişilik heyetinin içerisinde bulunan Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Sadettin Ergeç, hiçbir Türkmen'in Kerkük'ü terk etmemesi gerektiğini söyledi.

Irak anayasasındaki değişiklilerle ilgili olarak kurulan komisyonlardan birisinin içinde bulunan Ergeç, "Anayasa Tadilatı Komisyonu üyesi olarak Birleşmiş Milletlerin girişimiyle İspanya ve Almanya'da akademisyenler ve anayasa ile ilgili kurumlarla federal yönetim sistemiyle ilgili çeşitli konuları incelemek üzere buraya geldik. İncelemelerimiz arasında anayasa mahkemesinin kuruluşu ve seçimlerin yapılış şekilleri gibi konular da bulunmaktadır. Bu araştırmadan sonra Irak Anayasası'ndaki eksiklikleri gidermek için çalışacağız." dedi.

Başkent Berlin`deki ITC bürosunda çeşitli dernek temsilcileri ve basın mensuplarıyla bir araya gelen Ergeç, özellikle Kerkük üzerindeki hak mücadelesinin devam ettirilmesi için mücadele ettiklerine vurgu yaparak, "Bu durumda hiçbir Türkmen Kerkük`ü terk etmemelidir. Dedelerimiz bize bir şeyleri emanet bıraktı. Bizler bunlara sahip çıkmalıyız. Boşalan her sandalyeye gelir bir başkası oturur. Bu nedenle hangi şartlar altında olursa olsun hiçbirimiz Kerkük´ten ayrılmamalıyız." dedi. Kerkük´le ilgili olarak referandum konusunda ise Irak Anayasası´nın 140.inci maddesinin bu konuyu netleştirdiğine işaret eden Ergeç, " 140.inci maddeye göre öncelikle normalleştirme daha sonra sayım ve en son olarak da referandumun öngörülüyor. Bunun içinde öncelikle ilk adımın gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bizden alınan arazilerin geri verilmesi, dışarı göç ettirilenlerin geri gelmesi ve Kerkük`e gelmiş olan 600 bin Kürt´ün geri gönderilmesi gerekiyor."dedi.

Ergeç, Türkmenlere de şu anda gasp edilmiş arazilerini istemleri ve üzerine bina yapılmış arsalara ne kadar para verilirse verilsin satmamaları gerektiğini söyledi. Bu durumda yapılacak bir referandumun sonuçlarını tahmin etmenin zor olmadığını ifade eden Ergeç, referandumun koşulların sırasıyla yerine getirilmesi durumunda kabul edilebilir olacağına vurgu yaptı. Uluslararası toplumun kendi ağırlıklarının farkında olduğuna dikkat çeken Ergeç, Irak içerisinde de bazı grupların desteğini aldığını ifade etti.

Türkiye´nin Kerkük konusundaki tutumu konusunda ise yapılan bazı şeylerin olduğunu ve Kerkük´ün durumunun bölgenin ilerideki durumunun belirlenmesinde çok önemli olduğuna dikkat çeken Ergeç, Türkiye´nin askeri hareket ihtimali haricinde bazı ekonomik kayıpları da göz önüne alarak gerekirse Habur sınır kapısını kapatmak ve Kuzey Irak´a verilen elektriği kesmek gibi tedbirler düşünmesinin gerekliliğine de vurgu yaptı.

Kendisine yönelik olarak şimdiye kadar 4 kez suikast girişiminde bulunulduğuna dikkat çekerek, "Biz maalesef şimdiye kadar hep lider kadromuzdan vurulduk. Ancak ölümden bir korkumuz yok. Eğer ölümüm bu davaya hizmet edecekse bin kez ölmeye razıyım." dedi.

Cihan

Hiç yorum yok: